HTML

Civis Europaeus

Európáról és egy európai Magyarországról

Utolsó kommentek

  • buta_lúd (törölt): @Civis Europaeus: és elméletileg változtathattuk volna a kormányváltáskor valamilyen szinten a fő keretszámokat? (2012.11.15. 19:03) Uniós pénzek – jóra költjük?
  • Kotkodus: a bírók komcsi múltját pedig javaslom minél előbb feltárni! nem lehet az összes bírót a kollektív bűnösség alapján kezelni! akiről kiderül, hogy erősen komcsi múltja van az húzhat nyugdíjba. azonba... (2012.11.08. 17:25) A döglött kutya még mozog
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @KG2000: Nos, lehet. Bár én nem vagyok mszp szimpatizáns. Különbség viszont, hogy - ahogy írtad - a fidesz szavazótábora, bár szépen fogyogat, de heterogén és hithű. A fidesz veszte viszont kizáróla... (2012.11.08. 17:18) A döglött kutya még mozog
  • Kotkodus: irónikus, hogy egyesek mennyire igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartanak jogi döntéseket, miközben - amikor nekik érzelmileg kedvező jogi állásfoglalás, törvény, alaptörvény születik - máskor ... (2012.11.08. 17:14) A döglött kutya még mozog
  • Anti Anyag (törölt): nem nagyon értem mi abban az öröm, hogy egy csomó idős, nekem már minden mindegy, bírót visszahelyeznek a posztjára. Kapják a fizetésüket a nyugdíj mellett, még az az előny sincs meg, hogy olcsóbb... (2012.11.08. 16:55) A döglött kutya még mozog
  • Utolsó 20

Bajnai vs Orbán: eltérő EU-víziók

2012.10.30. 01:24 Civis Europaeus

Október 23-án két politikai szereplő igencsak eltérően nyilatkozott Európáról.

Egyikük szerint: “Brüsszelben szép számmal találunk olyanokat, akik az európai gazdaság megújítása helyett a megroggyant pénz- és bankkapitalizmusba akarnak újra életet lehelni, akik munkaalapú gazdaság helyett a spekulánsok rendszerét akarják feltámasztani, akik azt akarják, hogy méltányos tehermegosztás helyett ismét csak az emberek viseljék a válság terheit. Ezt nem fogadhatjuk el! Elfogadhatjuk és el is fogadjuk a mindenkire érvényes szabályokat. De nem fogadhatjuk el, hogy mások mondják meg helyettünk, mit tehetünk és mit nem a saját hazánkban. Elfogadjuk az európai együttműködés mindenkire érvényes szabályait, de mi nem fogadjuk el, hogy bármilyen kifinomult módszerrel idegenek kormányozzanak bennünket. Elfogadjuk az európai kultúrnemzetek közös erkölcsi mércéjét, de nem fogadunk el kettős mércét. Elfogadjuk és teljesítjük azokat a kötelezettségeinket, amelyeket Magyarország vállalt, de nem fogadjuk el, hogy a szocialista kormányok hibái miatt az egész országot büntessék Brüsszelben még ma is. Elfogadjuk, hogy az európai intézményeket is megilleti a tisztelet, de nem fogadjuk el, hogy az unió bármely intézménye tiszteletlenül bánjon a magyarokkal.”

Másikuk szerint: „Európa számunkra az esély, hogy boldoguljunk a szédítő globális versenyben. Európa számunkra egyszerre érdek- és értékközösség. Nemcsak támogatás, hogy felzárkózzunk a bennünk élő Magyarországhoz, hanem kultúra is. Nyugodt erő, civilizált hangnem, nyitottság és kíváncsiság. Minőség az életben. Európa sikere nekünk nemzeti érdek: a valódi nemzeti érdekeinket pedig Európában kell érvényre juttatnunk!”

Habár Orbán Viktor korábbi beszédeihez, például a Moszkva-Brüsszel párhuzamot vonó 2011. márciusi 15-i beszédhez, vagy a facebookos "megnyertükabrüsszelivitát" Orbán-beszédhez képest árnyalatnyival mérsékeltebb volt, a miniszterelnök Európa-víziója lényegében nem változott: az Európai Unió elsősorban a belföldi demokratikus ellensúlyokat mára sikerrel lebontó Orbán-kormány egyetlen érdemi korlátja maradt, és ezért a magyarországi választópolgárok előtt diszkreditálni kell.

Ennek érdekében a miniszterelnök hatásos, könnyen érthető, de hamis állításokat fogalmazott meg.

  1. Brüsszelben egyesek olyan nagy lendülettel akarnak „a megroggyant pénz- és bankkapitalizmusba újra életet lehelni”, hogy az Európai Bizottság már 2011 szeptemberében javasolta, hogy tranzakciós adót vessenek ki a pénzügyi szektorra, mivel ez az ágazat volt "a válság egyik fő okozója", és így lehet biztosítani, hogy "az ágazat tisztességes módon hozzájáruljon az állami költségvetésekhez". Idén szeptemberben pedig az euróövezetben működő bankokra kiterjedő egységes felügyeleti mechanizmust javasolt a Bizottság, amelynek kapcsán Barroso bizottsági elnök megjegyezte: „A jövőben nem fordulhat elő, hogy a bankok veszteségeit az adófizetőkre hárítják”.
  2. Nehéz elhinni, hogy „elfogadjuk a mindenkire érvényes szabályokat”, illetve, hogy „teljesítjük azokat a kötelezettségeket, amelyeket Magyarország vállalt”, amikor tucatjával vannak folyamatban Magyarország ellen az uniós jog megsértéséért indított eljárások.
  3. Véhetőleg nem az „európai intézményeket megillető tisztelet” legtökéletesebb példájának szánta a miniszterelnök azt a korábbi megjegyzését, hogy „olyan vezetői felfogással, mint amilyet az Európai Bizottság képvisel, még egy vidéki kócerájt sem lehetne elvezetni”. Emellett nem világos, hogy pontosan melyik európai intézmény mikor bánt „tiszteletlenül” a magyarokkal.
  4. Az sem egyértelmű, hogy milyen „kettős mércére” gondolt a miniszterelnök, miután az Európai Bizottság épp az idén bizonyította, hogy következetesen fellép a jogállamiságot sértő tagállami intézkedésekkel szemben, függetlenül attól, hogy az európai néppárthoz tartozó (lásd magyar) kormány vagy más politikai színezetű, például szociálliberális (lásd román) kormány követi el ezeket.
  5. Végül az államok egymás közötti kapcsolataira és a nemzetközi jogra szép kis csapást mérne, ha egy kormányváltás miatt megszűnne egy ország felelőssége korábbi cselekedeteiért („nem fogadjuk el, hogy a szocialista kormányok hibái miatt az egész országot büntessék Brüsszelben még ma is”). Nem beszélve arról, hogy a folyamatban lévő túlzott deficit eljárás okai között szép számmal szerepelnek a 2010-es kormányváltást követően hozott (valamint elmulasztott) intézkedések.

Jóval kisebb hangsúlyt szentelt Európának, viszont jóval kevésbé konfrontatív hangot ütött meg Bajnai Gordon. Politikailag nem kockázatmentes ez egy olyan országban, ahol az elmúlt években jelentősen csökkent az EU támogatottsága, és ahol az EU-ról csak minden negyedik magyar nyilatkozik pozitívan, míg minden harmadik negatívan nyilatkozik róla.

Igy talán nem véletlen, hogy – ellentétben a csatlakozást megelőző évek hivatalos magyar kommunikációjával – Európára nem, mint a „megoldásra”, hanem csak mint „esélyre” utalt, valamint elsősorban azokat az uniós értékeket hangsúlyozta (civilizált hangnem, nyitottság), amelyeket a legtöbben hiányolják a magyar belpolitikából.

Habár odáig nem merészkedett, hogy kimondja, hogy nem feltétlenül nemzeti érdek a nemzeti szuverenitás, azt kijelentette, hogy a valódi nemzeti érdekeket az EU-n belül (és nem az EU-val szemben) kell érvényre juttatnunk.

Bajnai Gordon Európa-víziója – csakúgy, mint a részvételével létrehozott mozgalom programja – egyelőre nem részletgazdag. Még nem tudjuk, hogy melyek a „valódi nemzeti érdekek”, amelyek kapcsán megéri majd adott esetben konfrontációt is vállalni más uniós tagállamokkal. Még nem tudjuk, hogy szerinte Magyarországnak milyen álláspontot kell képviselnie a gazdasági- és pénzügyi unió elmélyítésével kapcsolatos vitákban. Még nem tudjuk, hogy Magyarország hogyan fog hozzájárulni Európa sikeréhez, ami Bajnai Gordon szerint nemzeti érdek.

Korábbi politikai szerepvállalásai mindenesetre pragmatikus megközelítést sejtetnek. Fejlesztési és gazdasági miniszterként a kohéziós források felhasználásának kedvezőbb feltételeiért harcolt. Miniszterelnökként Donald Tusk lengyel kormányfővel közösen léptek fel, hogy az uniós klímapolitikai kötelezettségvállalások vegyék figyelembe a közép- és kelet-európai tagállamok sajátos érdekeit.

Ezért csak remélni lehet, hogy Bajnai Gordon Európa-víziója a részletek kibontása után is alkalmas lesz arra, hogy nem erőszakosan, de nem is mindenben automatikusan igazodva, a valódi nemzeti érdekek hatékony érvényesítését szolgálja az európai érdek- és értékközösségen belül.

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://civiseuropaeus.blog.hu/api/trackback/id/tr424878247

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.30. 14:09:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.10.30. 16:48:34

Igen, remélni azt lehet.

Ha már remélni sem lehetne ...

clegane 2012.10.30. 16:52:37

miért, mik azok a nemzeti érdekek, amiket az EUn belül nem lehet érvényre juttatni?

Martian (törölt) 2012.10.30. 17:20:57

Ha az EU-víziók a mérce, akkor szívesen látnám Nigel Farage-t miniszterelnök jelöltként! :)

nemsirunk 2012.10.30. 17:34:34

@Martian: Én pedig Martin Schulzot. De nem magyar miniszterelnökként (bár az sem lenne rossz), hanem az egész EU vezetőjeként.

nemsirunk 2012.10.30. 17:36:45

"nem feltétlenül nemzeti érdek a nemzeti szuverenitás"

Nemhogy nem érdek, hanem egyenesen káros. Csak arra jó, hogy az orbán-félék szabadabban tudjanak lopni és építgetni a saját ki diktatúrájukat, mindenki másnak kára származik belőle.

kerecsen2010 2012.10.30. 18:10:35

Nem irigylem ezt a nagy dilemmát: az EU pénzek kellenek, hogy legyen mit ellopni, de jó lenne kilépni, hogy senki ne cseszegethesse a diktatúra-építést. Hamarosan kiderül, Orbán hatalom-mániája, vagy a slepp pénzéhsége erősebb-e.

Crescendo 2012.10.30. 18:21:22

Erthetetlen, hogy legalabb is elvi szinten mi a baja a mi bolsevista kormanyunknak az EU intezmenyevel, hiszen az epp a szocialista minta alapjan lett letrehozva... Demokracia nincs abban sem csak technokracia. Talan csak a zsakmany es hatalom, amit kinal az EU, nem eleg?
A cikk meg teljesen jo peldaja a csusztatasnak. Mindket fel az EU csatlakozast es a szuverenitas feladasat akarja, legfeljebb aralku kerdesek nyitottak. A Bajnai fele vonal mar szervesen integralodott es csatlosnak allt be azon erokhoz, akikkel az Orban fele latszolag harcban all.

Crescendo 2012.10.30. 18:22:52

@Martian: Farage nagyon rendben lenne, de szerintem meg egy Vaclav Klaus is megtenne...

reálisan 2012.10.30. 18:36:07

A magyar emberek most már kezdenek rájönni arra, hogy az EU a nemzetek felemelése helyett azok nyomorban tartásában érdekelt. És ami az egyik legzavaróbb benne, hogy a nagyon káros liberális politikai gondolkodást próbálja rájuk eröltetni. De nem fog menni!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.10.30. 20:07:11

@Crescendo: Mintha az EU csatlakozás már megtörtént volna. Félretéve a demokráciát és a szocializmust, kormányunk azt szereti, ha más nem szól bele az ő dolgába. Ha ezt fekülről csinálja (vagyis velünk) az antidemokratikus. Ha mások szólnának bele az ő dolgába "felülről",pontosabban egy szélesebb közösség nevében, akkor rögtön a demokráciát hiányolja (vagyis hogy ő szólhasson bele mindenbe).
@reálisan: döntsétek el egymás között Crescendoval, hogy szocialista vagy liberális.
Anélkül, hogy alapfokú tanfolyamot tartanék az EU működéséről, annyit jegyeznék meg, hogy a magyar emberek nyomorban tartásáért a FIDESz teszi a legtöbbet.

___________________________ (törölt) 2012.10.31. 10:15:34

Tudod, Cívis, a nagy különbség az, hogy Bajnai víziója tényleg csak egy vízió, aminek a brüsszeli realitásokhoz semmi közbe nincs, pusztán csak a rég elavult 19. századi német Denkers-und-Dichters ábránd felmelegítése. Sima utópia, szép szavak, semmi egyéb. És a legdurvább az, hogy semmiféle kritika nincs benne, annak ellenére, hogy azért mostanra már látszik, hogy mennyi minden működik rosszul az EU-ban, gondolva például Görögország elnyomorodására.

Orbán véleménye legalább valami megfoghatóra irányul, és legalább van benne kritka. Hogy mennyire igaz, az vesézhető, maradjunk annyiban, hogy sok nyugati, sőt, alapvetően baloldali nyugati elemző szerint is (pl. Krugman) az EU válságkezelése túlságosan is a bankok védelméről szól. Nagyon sok nyugati elemző azt gondolja, hogy a német adófizetők a görögökön keresztül lényegében a német bankokat bailout-olják kifele.

Lehet OV-van egyet nem érteni, de ez legalább egy konkrét, megfogható kritika, amivel a nyugati világban sokan nem értenek egyet. Bajnai víziója meg egy tartalmatlan, ködös álomkép.

Civis Europaeus 2012.10.31. 22:58:35

@Shenpen:

Bajnai viziója valóban részletezésre szorul, de idealizáltnak vagy kritikamentesnek nem gondolnám (lásd a bejegyzésben a korábbi szerepvállalásához kapcsolódó példákat). Az egyelőre továbbra is elsősorban költségvetési restrikción alapuló uniós mentőcsomagokról alkotott véleménye kétségkivül érdekes lenne.

Orbán EU-viziója viszont kifejezetten erőszakos, kontraproduktivan konfrontativ. Orbán gazdaságpolitikája pedig az általad Görögország kapcsán kárhoztatott (bár Magyarországon az állampolgárokat csak közvetve sújtó) megszoritásokon alapul, a növekedésre gyakorolt súlyos negativ következményekkel.

A bejegyzesben idezett, a penzugyi szektort sújtó/szabályozó uniós jogszabály(javaslat)ok kapcsán nehéz azt állitani, hogy "az EU a bankokat védi". Szintén érdemes megnézni, hogy milyen szigorú feltételekkel, általában teljes üzletágak leépitése fejében, hagyja jóvá az Európai Bizottság a tagállamok által a bankoknak nyújtott állami támogatásokat. Az egy más kérdés, hogy a Lehman Brothers csődje óta tartja magát az a feltételezés, hogy a pénzügyi szereplők összekapcsolódása miatt a teljes ágazat rendszerszintű összeomlásához vezethet, ha bizonyos pénzintézeteket - szigorú feltételekkel - nem mentenek meg a csődtől. Valóban nem éreznek jelenleg kedvet ahhoz az európai döntéshozók, hogy teszteljék, hogy vajon befagynak-e a bankbetétek, vagy vajon összeomlik-e a reálgazdaság hitelezése, ha hagyunk egy-két nagyobb bankot csak úgy bedőlni.

A görög bailoutnak természetesen valóban vannak más tagállami haszonélvezői, bár ez a bankok esetében leginkább a franciákra igaz: www.businessinsider.com/banks-exposure-to-greek-debt-2011-9?op=1
Azt se felejtsük el, hogy a görög államkötvényekkel rendelkező bankok az év elején az irányukba fennálló görög adósság felét elengedték.

aBaro 2012.11.04. 18:27:50

"Miniszterelnökként Donald Tusk lengyel kormányfővel közösen léptek fel, hogy az uniós klímapolitikai kötelezettségvállalások vegyék figyelembe a közép- és kelet-európai tagállamok sajátos érdekeit"

Mik voltak ezek az érdekek pontosan 2008/9-ben? A klímapolitikai tárgyalások (hol?) és en bloc az EU klímapolitikája, valamint az azzal kapcsolatba hozható gazdasági tartalmú jogszabályhalmaz kifejezetten kedvez a CEE-nek. Lsd. pl az ETS -kereskedelmet. De nem azért, mert ezt kiharcoltuk (pláne nem 2003 után, amikor is elfogadták az ide vonatkozó rendeletet), hanem azért, mert a gazdaság szerkezete alapvetően megváltozott a nyolcvanas évekhez képest, de különösen a kilencvenes évek _statisztikáihoz_ képest.

Ha nem teljesen dilettáns szakemberek (a szakember az szakember!) irányítják majd egyszer ezt a területet, akkor talán lesz remény arra, hogy a CO2 kereskedelemből esetleg sokkal jobban profitáljon az ország, és ne csak első lábjegyzet legyünk a ki-kinek adott el ETS-unitot az első/második kereskedelmi időszakban fejezetben (megemlítve a néhány ország között Mo-t).

Mint számos szakpolitika területén, itt sem az ország érdeke, hanem a turulgőzös nemzeti érdek az elsődleges. Azt, hogy ez pontosan mi is, sajnos, még nem sikerült beazonosítani.
süti beállítások módosítása