HTML

Civis Europaeus

Európáról és egy európai Magyarországról

Utolsó kommentek

  • buta_lúd (törölt): @Civis Europaeus: és elméletileg változtathattuk volna a kormányváltáskor valamilyen szinten a fő keretszámokat? (2012.11.15. 19:03) Uniós pénzek – jóra költjük?
  • Kotkodus: a bírók komcsi múltját pedig javaslom minél előbb feltárni! nem lehet az összes bírót a kollektív bűnösség alapján kezelni! akiről kiderül, hogy erősen komcsi múltja van az húzhat nyugdíjba. azonba... (2012.11.08. 17:25) A döglött kutya még mozog
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @KG2000: Nos, lehet. Bár én nem vagyok mszp szimpatizáns. Különbség viszont, hogy - ahogy írtad - a fidesz szavazótábora, bár szépen fogyogat, de heterogén és hithű. A fidesz veszte viszont kizáróla... (2012.11.08. 17:18) A döglött kutya még mozog
  • Kotkodus: irónikus, hogy egyesek mennyire igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartanak jogi döntéseket, miközben - amikor nekik érzelmileg kedvező jogi állásfoglalás, törvény, alaptörvény születik - máskor ... (2012.11.08. 17:14) A döglött kutya még mozog
  • Anti Anyag (törölt): nem nagyon értem mi abban az öröm, hogy egy csomó idős, nekem már minden mindegy, bírót visszahelyeznek a posztjára. Kapják a fizetésüket a nyugdíj mellett, még az az előny sincs meg, hogy olcsóbb... (2012.11.08. 16:55) A döglött kutya még mozog
  • Utolsó 20

Tényleg unortodox?

2012.09.08. 23:43 Civis Europaeus

A magyar közéletben javában zajlik a vita, hogy eredményes-e a kormányzat által következetesen "unortodoxnak" nevezett gazdaságpolitika. Ugyanakkor érdemes megnézni, hogy 2012 őszén továbbra is igaz-e ez a jelző a magyar gazdaságpolitikára.

A 2010-es kormányváltást követően bejelentett államháztartásihiány-növelés ötlete valóban unortodoxnak hatott egy olyan időszakban, amikor a piacokat az éppen kibontakozó európai adósságválság ijesztegette. A hiánynövelésen alapuló gazdaságélénkítés koncepciója azonban – európai uniós nyomásra – hamar megváltozott. Mára pedig a magyar gazdaságpolitikát az európai fősodorhoz igazodva a szigorú költségvetési fegyelem jellemzi: a kormány által készített 2012-es konvergenciaprogram mind az idei, mind a következő évekre a GDP 3%-a alatti, és fokozatosan csökkenő államháztartási hiánnyal számol.

Az uniós tagállamoknak olyannyira tetszett az idén aktualizált konvergenciaprogramban ígért ortodox, szigorú költségvetési politika, hogy ennek hatására idén júniusban meg is szüntették a Magyarországnak járó kohéziós pénzek korábbi felfüggesztését. Ez még akkor is igaz, ha az Európai Bizottság szerint további fiskális intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy az ígért hiányszámok teljesüljenek.

A hiány tartását célzó eddigi intézkedések között szép számmal találunk olyanokat, amelyeket az OECD vagy az uniós intézmények meleg szívvel ajánlanak az országoknak. Az ÁFA-kulcs emelése, a jövedéki adó emelése, a munkaerőpiacra való visszatérést ösztönző juttatáscsökkentések vagy a költségvetési kiadások csökkenésével járó strukturális átalakítások az egészségügy területén mind az uniós intézmények által javasolt válságkezelési irányhoz igazodnak. Semmi unortodox nincs ezekben, a köznyelvben legtöbbször megszorításnak nevezett, és számos uniós tagállam által alkalmazott intézkedésekben.

Szintén nem tekinthető önmagában unortodoxnak egyes ágazatok fokozott adóztatása. Pont az Európai Bizottság tett 2011 szeptemberében javaslatot arra, hogy az Európai Unióban tranzakciós adót vessenek ki a pénzügyi szektorra, mivel ez az ágazat volt "a válság egyik fő okozója", és így lehet biztosítani, hogy "az ágazat tisztességes módon hozzájáruljon az állami költségvetésekhez". A Magyarországon bevezetendő pénzügyi tranzakciós illeték miatt sem azért indít várhatóan kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság, mert nem illik az ágazatot fokozottan adóztatni, hanem mert az az MNB egyes műveleteire is vonatkozna, és ezért sértené a jegybank függetlenségét.

Az ortodox válságkezeléstől nem térnek el érdemben ezek az intézkedések, függetlenül attól, hogy közülük egyesek gazdaságpolitikai hasznossága, fenntarthatósága és/vagy társadalmi igazságossága esetleg vitatott.

Ugyanakkor kétség kívül unortodoxok azok az intézkedések, amelyek a piacgazdaság alapjait támadják, korábbi versenypiacokon állami monopóliumokat hoznak létre valamint az állami vagy a kormányzathoz közeli cégeknek az adófizetők pénzéből, a fogyasztók kárára és a gazdasági növekedés rovására mesterséges versenyelőnyöket teremtenek. Szintén unortodox gazdaságpolitikai megoldás a jogszabályi környezet gyakori és kiszámíthatatlan változtatása, valamint a piacok bizonytalanságban tartása, hogy honnan és milyen feltételekkel fogja az ország az adósságait finanszírozni.

A mai magyar gazdaságpolitika csak részben unortodox. Eredményességét viszont pont az unortodox elemek csökkentik.

60 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civiseuropaeus.blog.hu/api/trackback/id/tr824763867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladimir964 2012.09.09. 18:44:44

A legnagyobb problémát én abban látom - függetlenül attól, hogy hányhatnékom van a fidesztől meg a Nemzetvezetőtől - hogy egyetlen, az egész országot hosszú távon érintő intézkedéssel kapcsolatban egyetlen hatástanulmány sem készült azok várható pozitív és negatív hatásairól, hogy ennek tükrében valóban felelősséggel lehessen eldönteni, vajon tényleg az illető intézkedés szolgálja-e leginkább az ország érdekeit az európai játékszabályok adta kereteken belül. Ad hoc döntések születnek ad hoc ötletelés alapján, aztán ha nem jön be, majd ad hocolunk mást. Ez nagyjából óvodai szintű próbálkozás. Totális a koncepciótlanság, a legnagyobb átgondolatlan baromságokat utólag belehúzzák az "unortodoxia" bűvös fogalmába. Ez viszi katasztrófába az országot, nem a pártszínezet. Valóban felelős, érett gondolkodású politikus eredményes - és a mindennapokban is pozitívumként érzékelhető - gazdaságpolitikája esetén tök mindegy, ki van kormányon. Ez azonban nálunk a Bokros-féle elátkozott, de eleddig egyetlen fellendülést hozó csomagja előtt és óta hiánycikk.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.09. 19:03:21

Attól, hogy államosítanak valamit, az még nem baj, mert ennek számos jó hozadéka lehet.

Nem lehet ezt egy elméletbe, ideológiába beilleszteni és azt folyamatosan számonkérni, pontosabban értelmetlen. Nyilvánvaló, hogy a sikeres üzletember sem csak egyfajta ideológia mentén lesz sikeres.

Az Orbán kormány kapcsán inkább azt látom, hogy a felszámolt külföldi érdekeltségek képviselői hiénaként rontanak nekik és ebben az ellenzék előzékeny partner. Pedig ott kezdődik, hogy egyáltalán mozgásteret teremtek.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.09. 19:04:12

@vladimir964: Szerinted a görögnél, sőanyoloknál i van? Hatástanulmányok? Te nagyon le vagy maradva.

Blogger Géza 2012.09.09. 19:17:37

A dohányzás visszaszorítása szerintem nem elsősorban gazdasági, hanem közegészégügyi kérdés. Svédeknél az alkoholra van hasonló szabályozás. Sem az ellen, se mi dohánytörvényünk ellen nem szólt az EU semmit.

Azt azért le kéne vezetni, hogy a belinkelt jogszabály miért teremt "mesterséges versenyelőnyt" a posztoló számra ellenszenves cégeknek, hiszen ugyanaz a törvény minden cégre egyformán érvényes.

Ha belép még egy szolgáltató a piacra, az miért is csökkenti a versenyt? Ahol már most is van (részben) állami tulajdonú tőkés csoport, csak az éppen német államé ugye. Német állam részesülhet oligopol helyzetből fakadó extraprofitból, magyar nem?

Azt hogy a magyar államadósságot a jövőben honnan finanszírozzuk, kb 30 éve nyitott kérdés, mindig jár le, és mindig kellett találni forrást, és ez a jövőben is így lesz.

Az hogy az adótörvények változnak, marhára nem újdonság ebben az országban, szerintem régebben sokkal gyakoribb volt hogy év közben változtak. Vegyük csak az SZJA törvényt:

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500117.TV

Alul van 1059 lábjegyzet, hogy mi hol és mikor változott, szerintem döntő többsége MSZP-s kormányzati időszakban volt.

csuvas 2012.09.09. 19:27:40

Mondjon valaki egy valamit érő gazdaságpolitikai szakkönyvet, amiben benne van az ortodox-unortodox gazdaságpolitika! Nemhogy egy olyan helytől és időtől független ideáltipikus totumfactum, amihez viszonyítani kell a jelen gazdaságpolitikát. Kedves Civis te milyen nagy gazdasgáelmélethez viszonyítottad a kormány intézkedéseit?
Nyilván, hogy ez a nagy "elmélet" csak Mo-n létezik. Illetve a ballib újságírók és nyikhajok nagy közös tudása.
Az unortodox kifejezés amúgy is béna, javaslom a sokkal természetesebb ortodox-neológ dialektikát.

Blogger Géza 2012.09.09. 19:34:49

Amúgy a posztban csak a lényegről nem esett szó: az ortodox IMF-típusú válságkezelés lényegében a következőkből áll: vessünk ki új sarcokat (elsősorban alakosságra, és lehetőleg ne a multikra), vágjuk vissza az állami kiadásokat (elsősorban a szociális jellegűeket), és ne törődjünk azzal, ez miféle recessziót okoz, valamit bagóért adjunk el mindent, ami eladható, a politikai balhét vigye el az aktuális kormány.

Erről még a nem éppen lágy szívű Sorosnak is megvan a véleménye:

""Másodsorban pedig növekedésre, egy növekedési programra lenne szükség, és ez megint egy olyan dolog, amit Németország nem támogat" - mutatott rá. Soros György a kialakult helyzetet az 1982-es válsághoz hasonlította, amikor a hitelezők a nemzetközi bankrendszer védelmében éppen annyi támogatásban részesítették az eladósodott országokat, hogy azok recesszióba vezető megszorító programok árán még képesek legyenek finanszírozni adósságukat.

"Hasonló dolgok történnek most az euró válsággal kapcsolatban, mint Latin-Amerika 'elveszett évtizede' során, és Németország is hasonló szerepet játszik az euróövezetben, mint amit az IMF játszott akkor a nemzetközi pénzügyi rendszerben" - fejtette ki Soros György. "Ez a politika öt-tíz évig is tartó recesszió felé tereli Európát, és egy ilyen forgatókönyv" - ahogy az üzletember fogalmazott - "nemcsak az euró, de az Európai Uniót létezését is veszélybe sodorja".

www.origo.hu/gazdasag/20120909-soros-gyorgy-nemetorszag-vagy-segitse-vagy-hagyja-el-az-euroovezetet.html

Ezzel szemben az unortodox megpróbálja azért gazdaságot nem (mély) recesszióba lökve, a terheket igazságosan (ez persze szubjektív) szétterítve kezelni a válságot, megőrizni valamiféle hasznot hozó/stratégiai állami vagyont, és elfogadható pályára tenni az adósság görbéjét. Lehetőleg nem első sorban a kisgyermekes családokat és a nyugdíjasokat szívatva, hanem bizony nekimenni olyan tőkés csoportoknak, amelyek aztán keményen ajvékolnak (manyup alapok kezelői, bankok, telekom szektor, hozzáadott értáket nem teremtő kajajegy-kufárok, TESCO és társai, )

Érdekes módon az IMF által istápolt Görögország 2011-ben -5%-ot, mi plusz 1,7%-ot mutattunk fel. Az idei év rosszabb lesz persze, aminek sok oka van, részben valóban az, hogy átmegyünk kicsit ortodoxba, de még mindig jobb, mint a várt -3% a görögöknél.

index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/15/merseklodott_a_gorog_gazdasag_visszaesese/

Blogger Géza 2012.09.09. 19:46:24

@vladimir964: Én annyira örülnék, ha valaki objektív módon (!!!) meg tudná előre mondani, pontosan mi lesz a gazdaságban jövőre, ha meghozzuk azt a 20 változtatást, amit épp tervezünk (adóemelés, adócsökkentést, új adó bevezetése stb.) Szerintem ez képtelenség, nem tart itt a közgazdaság-tudomány illetve a jósnőipar. Túl sok a bizonytalansági tényező. Meg lehet figyelni "neves" nemzetközi szervezetek, bankok 1-2 éves előrejelzéseit, szinte soha semmi nem jön be, van hogy az előző előrejelzést is brutálisan megváltoztatják pár hónap múlva az aktualizáláskor. A hazai előrejelzések pedig még röhejesebbek, többségük párt- illetve pozíciófüggő.

Szélmalomharcos 2012.09.09. 20:01:43

Éltanuló korszakában Magyarország a liberálortodoxia mintaképe volt a mindent privatizálással. Ami a korlátlan zabrálás lehetősége mellett egyúttal azért is gyorsan népszerű lett az államigazgatásban, mert levette a válláról a közép- és hosszútávú tervezés feladatát. Majd úgyis megoldja a piac, az anonim piaci szereplők

Olyan jól megoldották, hogy a privatizációs bevételek mellett sikerült az államadósságot a mostani szintre feltornászni. Privatizált profit, államosított deficit, eddig megvan tehát. Most már csak működésben kell tartani a lefölöző mechanizmusokat. Bármi változtatás unortodiának minősül, az engedetlenség szinonímájaként

flippant 2012.09.09. 20:19:14

@Szélmalomharcos: Kezdtek rájönni, hogy mégis csak savanyú az a szőlő, pupákok? Pedig nem maradt más feladatotok, hogy csipegessétek...

Szidhatjátok büdösgyurcsányt, büdösorbánt, a lényegen nem változtat. Nem maradt semmitek gigantikus államadósságotokon és 1100 éves múltatokon kívül.

Élvezzétek! : ))

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.09.09. 20:27:25

Barátaim, elvtársak, libbantak, bolsevikok, a mézes bödön mellől elkerült szocionisták.Az unortodox gazdaság politikával nem az a baj, hogy unortodox, hanem, hogy szarul csinálják, nincsenek, nem látszanak a közép és hosszútávú, előnyök,eredmények.
Magyarországnak olyan rendszerszintű problémái vannak (nem csak gazdasági!) amiket valószínűleg tényleg nem lehet _csak_ hagyományos módszerekkel kezelni, mert ti mi az apátokfaszát csinálnátok?Elmondjam?
Vegyünk fel kölcsönt, az ájemeftől, vegyünk el pénzt az egészségügyből, oktatásból, honvédelemtől adóztassuk még jobban szarrá a még dolgozókat, mert ők "gazdagok"(hetven nettóval) és adjuk a "szegényeknek"(százezer családi pótlék+lakásfenntartási segíly, átmeneti segílyke+ nem pénzbeli juttatások), építsünk hatos metrót, meg egy ótópályát sífelvonóval a hortobágyon.

Brix 2012.09.09. 20:50:57

"zajlik a vita, hogy eredményes-e a kormányzat által következetesen "unortodoxnak" nevezett gazdaságpolitika" - Szerintem erről vita nem zajlik, sajnos a tények azt igazolják, hogy nem eredményes. Ha a jelen gazdasági mutatókat nézzük: csökkenő GDP, nagyon magas infláció, soha nem látott alacsony szintű beruházási ráta, csökkenő reálbérek, akkor ez nem nevezhető sikertörténetnek, sőt totális kudarc. Az ország gazdasága agonizál, és már az eddig jól teljesítő, exportra dolgozó feldolgozóipar is csökkenő volumenben termel. A banki hitelezés szinte a nullához közeli, és menekítik a tőkét pénzintézetek. Az állami tulajdon szerepének növelése a gazdaságban, pedig horror veszteségeket fog eredményezni: csak a Mol paketten eddig 200 milliárd a veszteség. Az állami mobiltársaság kiépítése is agyrém...Nem is gondoltak bele, hogy a jövőbeli fejlesztéseket az adófizetők pénzéből kell majd eszközölni. Az unortodoxia - vagy nevezzük inkább pancser gazdaságpolitikának- mindenki nap mint nap érezheti, akkor is, amikor megvesszük a Budai Gyula féle 99/ft-os kartelles dinnyét, vagy szembesülünk a gyenge forint árfolyammal

Blogger Géza 2012.09.09. 21:13:24

@Brix: "Ha a jelen gazdasági mutatókat nézzük"

Na ez az, ki lehet választani egy félévet, és úgy tenni, mintha csak az lenne maga az unortodox gazdaságpolitika, de milyen alapon? Miért csak 2012 és miért nem foglalkozol 2010 második felével és 2011-gyel, holott pont, hogy azok volt az igazi unortodox időszak.

GDP: Ha a GDP-t nézzük, miért nem azt nézed, hogy korábbi ortodox -6%-os éves "növekedés" átment 2010-ben az unortodox +1-2%-ba? Ráadásul a legfontosabb ipari termelés nem is olyan tragikus ebben a pillanatban sem:

"2012 júliusában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés az előző év azonos hónapjának szintjén maradt."

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/ipe/ipe21207.pdf

Infláció: 2012-ben egy csomó egyszeri változás van (áfa, csipszadó, telekomadó stb.), ezek még egy inflációs emelkedést nem fognak okozni.

Beruházási ráta: na most ha megállítod az eladósodottság növekedését (ami a fő cél), akkor törvényszerűen vissza kell esnie a beruházásoknak, ha fogyasztás nagyjából változatlan marad. A korábbi magas beruházási ráta hitelből felpumpált lufinak köszönhető, mindenki hitelből építette az autópályát, metrót, hidat, lakást, és ez vezetett oda, hogy a pénzügyi összeomlás szélére kerültünk. A korábbi időszakban már előre elköltöttük beruházásokra azt a jövedelmet, amit még meg sem termeltünk. Most a "deleverage" szakasz jön.
Amúgy a beruházásoknál sem egyértelmű a kép, ha megnézzük a részleteket. A kulcsfontosságú iparágakban 2011-ben érdekes számokat láthatunk:

"a gép- és berendezésberuházások viszont számottevően, 8,8%-kal
emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások mérséklődő tendenciájával szemben 2011-ben
a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ág beruházásai 6,8%-kal nőttek.
A feldolgozóipar beruházásai tavaly ismét kiugró teljesítményt mutattak: éves szinten a beruházási
teljesítmény 24,2%-kal emelkedett. "

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/jelberuh/jelberuh11.pdf

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.09.09. 21:30:30

De jó,hogy a fidesztrollokat már a nevükről megismerjük....

Csomorkány 2012.09.09. 21:50:58

Mondjuk én magát az "unortodox" szót tartom viccesnek:

Ortodox = helyesen gondolkodó
Unortodox = helytelenül gondolkodó

Jó, értem, hogy ez a nemzetgazdaság angy összefüggései szempontjából lényegtelen, de mégiscsak van valami vicces abban, hogy a kormány arra büszke, hogy helytelen a gazdaságpolitikája.

2012.09.09. 22:28:56

@Blogger Géza:" Na ez az, ki lehet választani egy félévet, és úgy tenni, mintha csak az lenne maga az unortodox gazdaságpolitika, de milyen alapon? Miért csak 2012 és miért nem foglalkozol 2010 második felével és 2011-gyel, holott pont, hogy azok volt az igazi unortodox időszak.

GDP: Ha a GDP-t nézzük, miért nem azt nézed, hogy korábbi ortodox -6%-os éves "növekedés" átment 2010-ben az unortodox +1-2%-ba? Ráadásul a legfontosabb ipari termelés nem is olyan tragikus ebben a pillanatban sem:

"2012 júliusában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés az előző év azonos hónapjának szintjén maradt."

Géza Géza! Hülyébb vagz, mint gondoltam. Önmagad hazudtolod meg.
Miért csak egy szűk időintervallumot veszel? Kéred számon máson, aztán veszel egy szűk intervallumot saját igazad magyarázataként, ami ráadásul hazugság.

Láttad a statisztikai diagramot az IMF hitelek felhasználásáról? Ó, mily érdekes, hogy erről hallgatsz, mint szar a fűben.

2012.09.09. 22:34:00

@Blogger Géza: "a gép- és berendezésberuházások viszont számottevően, 8,8%-kal
emelkedtek. A nemzetgazdasági beruházások mérséklődő tendenciájával szemben 2011-ben
a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ág beruházásai 6,8%-kal nőttek.
A feldolgozóipar beruházásai tavaly ismét kiugró teljesítményt mutattak: éves szinten a beruházási
teljesítmény 24,2%-kal emelkedett. "

http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/jelberuh/jelberuh11.pdf"

Te Géza, te úgy hazudsz, mint egy fideszes.
Épp azt a jelentést idézed be, amely arról értekezik, hogy a beruházások 2006-tól 2011-ig vizsgált időszakban folyamatosan csökkentek, elsősorban az államiak!

Te nagyon narancsgyökér vagy. hogy vagy képes ekkorát hazudni?

2012.09.09. 22:36:46

@Blogger Géza:" 2012 júliusában – előzetes adatok alapján – az ipari termelés az előző év azonos hónapjának szintjén maradt.
A munkanaphatástól megtisztított index 2,2%-kal visszaesett. A termelés az év első hét hónapjában 0,3%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 1,2%-kal csökkent."

Milyen hülye is vagy te! Saját magad hivatkozol arra a forrásra, ami meghazudtol.
Erkölcsi hulla vagy.

Blogger Géza 2012.09.09. 22:43:08

@Csomorkány: Érdekes, szerintem egészen mást jelent az ortodox:

"Haladás ellensége, maradi, óhitű, vaskalapos, régi elvekhez, tanokhoz makacsul ragaszkodó."

meszotar.hu/keres/ortodox

Blogger Géza 2012.09.09. 22:46:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: Miért, mondtam én, hogy nőttek az állami beruházások? Eszemben sem volt. Pont azt mondtam, hogy jobb lett a beruházások szerkezete, a kulcsiparágakban nőtt, és nem az állami szektorban.

becsoccsent 2012.09.09. 22:48:04

nos, ami biztos, hogy az imf nem mondja azt, hogy nem a zemberek fizetik meg. ilyenforman maris hitelesebb, mint az egesz orban-kormany.

Blogger Géza 2012.09.09. 22:48:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez az a grafikon, amit minden hülye félreért? Már a fél bandának elmagyaráztam, de nem értik... :)

Csomorkány 2012.09.09. 22:56:27

@Blogger Géza: Az "orto" tag jelentése "helyes, igaz". Pl. "ortopédia" = "helyes láb(tartás)" "ortográfia" = "helyesírás"

A "dox" a "doxa" rövidülése, "vélemény"-t jelent, esetleg "tan"-t, már ha komplexebb a téma, mint pl. egy vallás esetében.

"Ortodox" tehát az, aki helyes nézeteket vall. "Unortodox", aki helytelen nézeteket.

Sajnálom, a szavak tényleg ezt jelentik.

Brix 2012.09.09. 23:02:47

@Blogger Géza: A júliusi ipari termelés adatok helyett, már vannak frissebb adatok is: "az előzetes KSH adatok szerint munkanap hatástól megtisztítva érezhetően csökkent az ipari termelés volumene, míg kiigazítás nélkül az egy évvel korábbi szinten maradt"
Azt mire alapozod, hogy a 2010-es és a 2011-es év volt az igazi " unortodoxia" ? Arra, hogy 1-2%-al vegetált valamit a gazdaság? Bizonyára észrevetted, hogy egy világgazdasági válság zajlott és 2009-ben ezért volt -6,7% köröli GDP visszaesés! Ennek volt a korrekciós szakasza a 2010-2011 -es időszak! DE nézzük már meg Orbánék 2011 évi ámokfutását!
Nem 2011 telén volt soha nem látott rekord szintű 11,7 %-os a munkanélküliségi ráta?
Nem 2011 őszén volt 310-315 forintos rekord közeli eruró? Ami ezer millárdokat vett ki a lakosság zsebéből, az állam által kifizetni kényszerült országkockázati felárról nem beszélve!
Az inflációt meg jobb ha nem is említed, mert itt nem egyszeri hatások hatnak, sajnos, mint az áfa emelés, hanem rendszeres faszságok, mint a garantált ár és az állami monopóliumok
A valós infláció nem 5,9% éves szinten, hanem valahol 10-20 % között van, mert azoknak a cikkeknek, amelyek nagy súlyt képviselnek az átlagember fogyasztói kosarában: pl élelmiszer és üzemanyag miniumum ennyivel ment az ára. Nem véletlenül mértek közel 5%-os reálbér csökkenést, éves szinten!
A beruházási ráta meg olyan alacsony szinten van, hogy ebből az éves szinten elamortizálódott gépeket és berendezéseket sem pótolja. Nem csak a financtőke menekül, hamem a működőtőke, is ezt jelzi a beruházási ráta alacsony szintja
Az idióta Matolcsy és Orbán komád most összehozta a stagflációt Magyarországon: csökkenő gazdasági teljesítményt, növekvő inflációval párosítva

Blogger Géza 2012.09.09. 23:19:45

@Brix: "Nem 2011 telén volt soha nem látott rekord szintű 11,7 %-os a munkanélküliségi ráta?" Nem, 2010-ben még magasabb volt.

"Nem 2011 őszén volt 310-315 forintos rekord közeli eruró?" Ezt fejből nem tudom, de pár hete meg 275 körül volt. És az MSZP idején is volt 320 felett. Továbbá árfolyam tekintetében nehéz megmondani, mi is a jó...

"a garantált ár és az állami monopóliumok" He?

Jövőre nőni fog a gazdaság és csökkenni fog az infláció, szóval ezt a stagflációt gyorsan el lehet felejteni...

Brix 2012.09.09. 23:46:03

@Blogger Géza: Kb ugyanannyi volt 2010, és 2011-ben a rekord hónapokban: tehát 10,8 és 10,7 körüli, de ezen nem veszünk össze, mindkettő rossz adat. Ezt nem is varrnám teljesen Orbánék nyakába, de a 2012 évi rossz adatokat: GDP csökkeés, infáció -ezeket már nagyrészt igen. A jövő évi GDP növekedés is a mértékadó becslések szerint nem fogja elérni az 1%-ot sem. Ezzel még mindíg csak a 2004-2005 körüli szinten leszunk!
Két hete lehet hogy 275 forint volt az Euro , de most 285 újra, és a benzint minden héten emelik 5-6 forinttal!
A garantált árra ott a 99 ft-os kilónkénti dinnye ár, példának, szinte egész nyáron ennyi volt a multiknál

SzaszaG1 (törölt) 2012.09.10. 01:20:59

Brutális gyilkosság történt Hajdúszováton

marco74 2012.09.10. 02:52:45

@vladimir964: Szia!
Itt találsz rá választ, miért nagyon nehéz hatástanulmányokra hagyatkozni!
orbanszerintavilag.blog.hu/

marco74 2012.09.10. 02:57:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bár némi elfogultságot érzek az érveledben, és könnyen hülyézel le másokat, de hátha ez segít:)
orbanszerintavilag.blog.hu/
Nagyon érdekes adalékok az IMF-ről

sóhajó 2012.09.10. 07:00:46

A Fidesz gazdasági terveivel nem az volt a baj, hogy a konzervatív gazdasági elgondolásokat követik-e, vagy feltalálnak valami jobbat - mert ha jól csinálták volna, okos emberek, akkor semmi baj nem lett volna, új dolgok, példaértékű intézkedések, innovatív ötletek születhettek volna, ráadásul mindez kétharmados parlamenti hátszéllel. A baj csak annyi, hogy mindezt ostoba, öntelt emberek akarták véghezvinni, illetve akarják most is, akik még annyira sem képesek, hogy a tévedéseiket észrevegyék, híján vannak minden önreflexiónak, mert önimádók. A birkáknak viszont jó ez, mert minden hibájuk ellenére, minden lopás, csalás és ostoba intézkedés után elismétlik a hívőknek, hogy ők igazi hazafik és magyarok. Ettől minden jobb lesz ugyanis. Hajrá! :D

Pénz nélkül 2012.09.10. 07:43:53

Szia! Oszd meg a blogjaidat légyszi a mudizz.com/blog oldalon is, hogy még többen olvassák! Be tudsz lépni a Facebook, vagy a Google azonosítóddal, és csak be kell másolni az URL-t! Köszi!

szonár 2012.09.10. 08:12:48

A szerző természetesen téved, az egyes ágazatok fokozott adóztatása unortodox. A szerző abba a hibába esik, hogy az unortodoxot az EU-ellenes szinonímájaként kezeli, csakhogy ez nem így van. Ma már az EU is javasol és alkalmaz unortodox válságkezelési módszereket, legfeljebb nem mindig azokat, amiket a magyar kormány.

Az is igen gagyi, hogy a szerző az ortodox politikát a szigorú költségvetési politikával azonosítja, holott ez sem igaz önmagában. Az unortodox politikák mindegyik a költségvetési konszolidációt szolgálja, legfeljebb másképpen, mint a hagyományos politikák.

Végül sajnálatos módon elmarad annak az állításnak az alátámasztása, hogy éppen az unortodox elemek csökkenetén a kormány politikájának eredményességét - annál is inkább, mert ez egyébként nem is igazolható, ugyanis nem igaz.

Magyarán, lenne ezen még mit csiszolni.

szonár 2012.09.10. 08:13:48

@sóhajó: Anélkül, hogy cáfolni akarnálak, ez bizony nem csak a fidesz gazdaságpolitikájára volt jelelmző, hanem azokéra is, akik most a fidesz gazdaságpolitikáját köpködik.

szonár 2012.09.10. 08:15:13

@Brix: Badarságokat tetszik beszélni, de ezeket az érveket ahllottuk már valahol: ja igen, Gyurcsány ferenc évértékelőjében. Tetszik érteni. :P

2012.09.10. 08:16:00

@Blogger Géza: Nem, ez nem az a grafikon. Az diagram.

nu pagagyí 2012.09.10. 08:18:58

A blog eltévedt. Nincs szó itt ortodox/unortodox gazdasági eszközökről, kevésbé sikeres gazdaságpolitikáról. Az Orbán-kormánynak nincs gazdaságpolitikája, ahogy semmiféle szakpolikája sincs.

Egyetlen dolog hatja át az Orbán-kormány tevékenységét, minden más jelenség csak melléktermék. Ez dolog pedig nem más, mint a hatalom végleges bebetonozása. Szakpolitikailag elemezni bármit, teljességgel értelmetlen.

Felülről lefelé épül ki a diktatúra. Azért államosítanak, hogy megbízható, Orbánnak lekötelezett emberre testálják a terület feletti teljhatalmat. A vezető kinevezi hűbéreseit, akik elvégzik a piszkos munkát. Ez most a feladat, ez folyik.

2012.09.10. 08:28:56

@marco74: Az orbanszerintavilag sok érdekeset ír, végigvesz pontokat az IMF ajánlásból, csak épp a válasziokat hibázza el. A belső fogyasztást csak a termelésre lehet alapozni, a segélyekre, nyugdíjakra nem. Attól, hogy átteszem a pénzt a bal zsebemből a jobba, még nem lettem gazdagabb. Csak az export bevétel növelheti az ország GDP-jét, a többi csak számszaki mágia.
A költségvetés kiadásait le kell faragni. Ugyanis az IMF pont azt kifogásolja, amit Gyurcsányéknál a jobboldal (és én is), hogy a hitelek az állami kiadások fedezésére lettek fordítva, nem a fejlődésre. Már meg ne haragudj, de ha kérsz tőlem kölcsön, akkor azt várom el, hogy ne a kocsmában idd el, hanem olyanra fordítsd, ami biztosítja a későbbi visszafizetést.
Az IMF kiszámítható, tervezett államot akar. Mi is. Az nem jó, ha visszamenőlegesen születnek törvények.
Befektetők: nem csak pénzügyi, gazdasági befektetők is vannak. A cikk szépen elsiklik e felett, csak hogy ekézhesse az IMF-et.
Szja egykulcsos: bebizonyosodott: nem pörgeti a gazdaságot. Konjunktúrában igen, de hol van az?
Az sajna nem érv, hogy kell az IMF , vagy más hitel, de a hiteladó követeléseit nem akarjuk elfogadni, helyette mutogatunk az USA.ra, meg az EU.ra, hogy méééér , a Pisitkének mérszabaaaaad?

Végezetül: Blogger Gézát azért hülyézem, mert az. Nem ment ez könnyen, de hosszú munkássága alatt sikerült bebizonyítania, hogy számára a tények csak fölösleges tényezők.
Ja, és az IMF nem a szent tehén számomra sem. Csak nem kell diabolizálni.

2012.09.10. 08:34:31

@Blogger Géza: "Nem 2011 telén volt soha nem látott rekord szintű 11,7 %-os a munkanélküliségi ráta?" Nem, 2010-ben még magasabb volt."

Ja, 2010 április: 11,9
Közben volt némi változás a számításban, a foglalkoztatásban.

2012.09.10. 08:41:19

@Blogger Géza:" OV tegnapi nyilatkozatában az első éves kormányzása sikereként aposztrofálta a foglalkoztatottak számának 26 ezres növekedését. Az idősorok számai azonban nem adnak okot arra, hogy két kiragadott pont adatát összehasonlítva, hosszabb távú folyamatra vetített következtetést vonjunk le belőle. A KSH által tegnap közzétett február-áprilisi foglalkoztatotti létszám ugyanis közel 100 ezer fővel kisebb, mint a 3 évvel ezelőtti (válság előtti) és 8 ezer fővel alacsonyabb még a válság utáni mélypontját jelentő 2009. Február-áprilisi adatnál is. A foglalkoztatottak száma 2010. június-decembere között meghaladta a 3 800 ezer főt, ezekhez a hónapokhoz viszonyítva közel 70 ezres a foglalkozatás csökkenése.
A KSH módszertana szerint foglalkoztatottnak tekintendő mindenki, aki a vizsgált időszakban (minden hónap 7. napját magában foglaló egy héten vagy az azt követő 2 hét valamelyikén,"

Tehát megint csúsztatsz, direkt almát vetsz össze a körtével, információkat hagysz figyelmen kívül.

2012.09.10. 08:44:16

@marco74: Ja, és biztos megfigyelted, a Géza nem sértődik meg a lehülyézésen. Ugyanis fizetik a hozzászólásai alapján. Sőt, nem is valós személy, a nick mögött váltásban dolgoznak többen. Figyeld meg, mikor önmagának mond ellen, és nem emlékszik rá.
A Géza számára azért írok ilyen sok választ, mert tudom, hogy ebből él, gondolom, segít rajta, ha van egy kis bevétele.

2012.09.10. 08:49:57

@marco74:" A kilátásokat rontja, hogy a növekedési potenciált előre jelző beruházási ráta (bruttó állóeszköz-felhalmozás/GDP) − amióta rendelkezésre állnak erről statisztikai adatok − még soha nem volt olyan alacsony, mint az idei második negyedévben. Szakértők szerint a gazdasági felzárkózáshoz szükséges legalább 22-25 százalékos rátát a térség legtöbb országában sikerül elérni, ám Magyarországon ez a mutató 16,4 százalékra esett (egyébként két éve van már a 20 százalék alatti régióban). A magyar gazdaság tehát tartósan leválik a régiótól is."

szonár 2012.09.10. 08:51:02

@Könnyen elkaptuk, uram!: Itt találod az aktuális adatokat: ezek alapján nehéz tagadni a foglalkztatási helyzet viszonylagos javulását:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf001.html

2012.09.10. 08:51:05

@szonár: Mivel arra reagáltam, hogy 2010 és 2011 között Géza szerint fergeteges fellendülés volt, igen.
Nem több, és nem kevesebb, mint válasz egy felvetésre.

2012.09.10. 08:57:51

@szonár: Azért 2008-óta olyan 30 fővel változik a foglalkoztatottak száma. 3790 vagy 4020 fő nem igazán oszt, vagy szoroz.
Tényleg ezen rugóztok, hogy milyen fasza? Közben bekerült a képbe a közfoglalkoztatás, a csökkentett munkaidő.
A KSH meg mindent számol,- " A KSH módszertana szerint foglalkoztatottnak tekintendő mindenki, aki a vizsgált időszakban (minden hónap 7. napját magában foglaló egy héten vagy az azt követő 2 hét valamelyikén,"- aki csak egy napot is dolgozott.

2012.09.10. 09:13:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bocs, lemaradt egy kis e.
30 e fő.

2012.09.10. 09:27:53

@szonár: 2011 januárjától hivatalos nevükön: közfoglalkoztatottak – száma egy év alatt 74 ezerről 105 ezerre nőtt, ez gyakorlatilag nem vehető figyelembe a gazdaság állapotának megbecsülésekor.
Tehát nem látom be, milyen növekedésről lenne szó?
Mert ez megint számmisztika.

Blogger Géza 2012.09.10. 11:46:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: A foglalkoztatásban valóban, számításban nem igazán.

Blogger Géza 2012.09.10. 11:48:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudom, honnan van ez az idézet, de elavultnak tűnik, 120 ezres az aktuális valós növekedés.

marco74 2012.09.10. 14:39:29

@Könnyen elkaptuk, uram!: lehetetlen, hogy mindenki exportáljon! Hiszen valakinek, ahhoz importálni, kell, de mivel az egész nyugati világ adósságcsapdában szenved, mindegyik ezt akarja csinálni, miközben a saját piacait megvédeni. A jelen helyzetben nem lehet export bővítésére hagyatkozni.
Az egészségügy kifejezetten hozzátesz a GDP-hez. A nyugdíj egy érdekes dolog, azt, hogy valaki elmehet 60 éves korában nyugdíjba és még tud 20 évet aktívan segíteni a családjának (unokákakat nevelni és vigyázni, de a akár befőtett eltenni), ha GDP-ben nem is kimutatható biztosan nagyobb hatással van a jó létre, minha valaki 63 évesen kipurcan a munkától.
Az egész világ változik? Milyen kiszámíthatóságot vársz el. Az EU saját szerződéseit nem tartja be, hogy életben tartja valutáját. Az Amerikia központi bank banánköztársaság módjára elektronikusan teremti a milliárdokat.
Arra,hogy az IMF-vel mi a baj egy másik bejegyzésben kitérek, de ők se árufedezettel teremtik a pénzt, hanem a semmiből ún. tőkeáttétellel, az elhelyezett betétek közel 100x értékén bocsáthatnak ki hiteleket.

2012.09.10. 17:11:11

@marco74: Akkor viszont, ha nem tudsz exportálni, meghal az ország. Önellátásra nem lehet berendezkedni. Románia megpróbálta, nem sikerült, agyonlőtték a Kárpátok géniuszát.
Tehát marad a nemzetközi munkamegosztás. Olyat kell gyártani, ami eladható. Hogy már mindenki gyárt mindent? Ez nem igaz. Fejlődni kell, csökkenésre beállni nem lehet. Az az ország vége, háború, feldarabolódás.
Például gyógyszer gyártás, kutatás, technológiai kutatások elég jól mennek nekünk.

2012.09.10. 17:12:01

@marco74: Amíg az USA dollár a világban a fizetőeszköz, bizony, így megy ez.

2012.09.10. 17:21:43

@Blogger Géza: Oké, ha 120 ezer a közfoglalkoztatottak száma, akkor még rosszabb a helyzet.

2012.09.10. 17:23:35

@marco74: Igen, a nyugdíj érdekes dolog, ki kell számolni, jobb-e nyugdíjat fizetni, számítani a nyugdíjasok segítségére otthon, ahogy írod, vagy fizetni a munkanélküli segélyt, mert nem tud elhelyezkedni a fiatal.

Blogger Géza 2012.09.10. 18:42:02

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem, a közfoglalkoztatottak létszáma átlagosan 79 ezer volt 2012 első félévében. Ebből a tényből hazudja rendszeresen azt az index, hogy a 120 ezres növekedésből 79 ezer a közfoglalkoztatottak miatt következett be. Ami ugye baromság, mert 2010-ben is voltak közfoglalkoztatottak, éspedig többen, mint 2012-ben. Tehát a 120 ezres növekedésnek semmi köze a közfoglalkoztatáshoz.

2012.09.10. 22:45:56

@Blogger Géza:" A munkanélküliek 504 ezres száma 14 ezerrel, a 11,7%-os munkanélküliségi
ráta 0,1 százalékponttal haladta meg az előző év azonos időszakit.
(A változások a 22 ezres, illetve 0,5 százalékpontos mintavételi hibahatáron
belüliek.) Az ILO-kritériumnak megfelelő munkanélküliek mellett
további 302 ezer fős volt az ún. potenciális munkaerő-tartalék. Ebből 68
ezren olyan részmunkaidős alulfoglalkoztatottak voltak, akik teljes munkaidős
állás hiányában, kényszerűségből dolgoztak ilyen formában."

KSH Statisztikai Tükör 2012 I. né.

Tehát a részmunkaidősöket is illene számolnod.

2012.09.10. 22:56:06

@Blogger Géza:" A KSH által tegnap közzétett február-áprilisi foglalkoztatotti létszám ugyanis közel 100 ezer fővel kisebb, mint a 3 évvel ezelőtti (válság előtti) és 8 ezer fővel alacsonyabb még a válság utáni mélypontját jelentő 2009. Február-áprilisi adatnál is. A foglalkoztatottak száma 2010. június-decembere között meghaladta a 3 800 ezer főt, ezekhez a hónapokhoz viszonyítva közel 70 ezres a foglalkozatás csökkenése.
A KSH módszertana szerint foglalkoztatottnak tekintendő mindenki, aki a vizsgált időszakban (minden hónap 7. napját magában foglaló egy héten vagy az azt követő 2 hét valamelyikén,"

A KSH is hazudik, csak te mondod az igazat.

Blogger Géza 2012.09.11. 05:08:09

@Könnyen elkaptuk, uram!: Egyáltalán nem hazudik, csak meg kéne érteni, mit mond. Én egyáltalán nem beszéltem 2009 február-áprilisról. Én az aktuális helyzetet vetettem össze a kormányváltáskori helyzettel. Az egy másik kérdés, hogy Bajnai idején borzalmas tempóban szűntek meg a munkahelyek...

Blogger Géza 2012.09.11. 05:12:38

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mit számoljak rajtuk? A részmunkaidősök nem munkanélküliek. Két éve sem számítottak annak, meg 3 éve sem. (Amúgy nemzetközi összehasonlításban máshol sokkal többen vannak.)
süti beállítások módosítása