HTML

Civis Europaeus

Európáról és egy európai Magyarországról

Utolsó kommentek

  • buta_lúd (törölt): @Civis Europaeus: és elméletileg változtathattuk volna a kormányváltáskor valamilyen szinten a fő keretszámokat? (2012.11.15. 19:03) Uniós pénzek – jóra költjük?
  • Kotkodus: a bírók komcsi múltját pedig javaslom minél előbb feltárni! nem lehet az összes bírót a kollektív bűnösség alapján kezelni! akiről kiderül, hogy erősen komcsi múltja van az húzhat nyugdíjba. azonba... (2012.11.08. 17:25) A döglött kutya még mozog
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @KG2000: Nos, lehet. Bár én nem vagyok mszp szimpatizáns. Különbség viszont, hogy - ahogy írtad - a fidesz szavazótábora, bár szépen fogyogat, de heterogén és hithű. A fidesz veszte viszont kizáróla... (2012.11.08. 17:18) A döglött kutya még mozog
  • Kotkodus: irónikus, hogy egyesek mennyire igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartanak jogi döntéseket, miközben - amikor nekik érzelmileg kedvező jogi állásfoglalás, törvény, alaptörvény születik - máskor ... (2012.11.08. 17:14) A döglött kutya még mozog
  • Anti Anyag (törölt): nem nagyon értem mi abban az öröm, hogy egy csomó idős, nekem már minden mindegy, bírót visszahelyeznek a posztjára. Kapják a fizetésüket a nyugdíj mellett, még az az előny sincs meg, hogy olcsóbb... (2012.11.08. 16:55) A döglött kutya még mozog
  • Utolsó 20

EU kontra Victor

2012.08.23. 12:05 Civis Europaeus

A román alkotmánybíróság kedden megállapította, hogy a Băsescu elnök eltávolítását célzó népszavazás érvénytelen volt, mert a szavazatok száma nem érte el az érvényességi küszöböt.

Az Európai Bizottság még aznap közleményt adott ki, amelyben valamennyi romániai politikai szereplőt és hatóságot arra szólított fel, hogy tartsák tiszteletben az alkotmánybíróság döntését, a jogállamiság elvét és az európai értékeket.

A közlemény jól illeszkedik az elmúlt hónapok romániai eseményeivel kapcsolatos bizottsági intézkedések sorába. Július 12-én Barroso elnök 11 pontos listát adott át Victor Ponta miniszterelnöknek, amelyben a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető intézkedések visszavonását kérte. Július 18-án pedig olyan jelentést fogadott el a Bizottság, amely az európai integráció történetében példátlanul erős kritikát fogalmazott meg egy tagállam jogállamiság iránti elkötelezettségével kapcsolatosan.

A jelentés szerint a román kormány intézkedései kapcsán „súlyos kételyek merülnek fel a jogállamiság iránti elkötelezettséggel, illetve annak megértésével kapcsolatosan, hogy mit jelent a jogállamiság egy pluralisztikus demokratikus rendszerben”. Továbbá „a bírósági ítéletek politikai támadása, az alkotmánybíróság aláásása, […], a kulcsfontosságú fékek és egyensúlyok felszámolása megkérdőjelezték a kormány jogállamiság és független bírói felülvizsgálat iránti elkötelezettségét”.

Úgy látszik, hogy az Európai Bizottság igen következetesen fellép a jogállamiságot sértő tagállami intézkedésekkel szemben, függetlenül attól, hogy a Bizottság elnökének és a biztosok többségének pártcsaládjához, az európai néppárthoz tartozó (lásd magyar) kormány vagy más politikai színezetű, például szociálliberális (lásd román) kormány követi el ezeket.

Egyes véleményekkel ellentétben, a fellépés mögött nem pártpolitikai vagy gazdasági lobbiérdekek húzodnak meg. A Bizottságot az uniós tagállamok arra hatalmazták fel, hogy óvja meg az olyan európai értékeket, mint például a jogállamiság, a demokrácia és az igazságszolgáltatás függetlensége. Nem csak azért kell ezeket az értékeket megvédeni, mert például a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartása elengedhetetlen a politikai stabilitás és a befektetők bizalmához, és ez által a gazdasági válságból való kilábaláshoz. Azért is indokolt a bizottsági fellépés, mert komoly veszélybe kerülne az európai integráció, ha a gazdasági válság mellett jogállami és demokratikus válság is fenyegetné az Uniót.

Különösen aktuálissá teszi ezt az üzenetet, hogy ma van a totalitárius rendszerek áldozatainak európai emléknapja, amelynek egyik célja, hogy „elmélyítsük a demokráciát és megerősítsük földrészünkön a békét és stabilitást.”

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://civiseuropaeus.blog.hu/api/trackback/id/tr934728818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.08.24. 09:24:24

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen, nem konzultál, hanem értesít, és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Id. Lencsés István 2012.08.24. 10:14:49

Sajnos Orbánra az Eu sem tud hatni.

Sírköves Slomó 2012.08.24. 11:28:07

Na ja. A Bizottság nem félti a demokráciát az IMF Olaszországot kormányzó helytartójától, az teljesen okés.

Románia esetében sem érdekli őket a demokrácia. Az EU-nak annyi a nagyon egyszerü érdeke, hogy Románia politikailag stabil legyen, és ne legyen anarchia, hogy fizetni tuja a kölcsöneit. Ennyi.

Mystes 2012.08.24. 11:43:31

Azt hihetnénk, hogy a Bizottság egy színtelen/szagtalan valami, ami csak és kizárólag technikai módon nyilvánul meg, és amit "véd", az abszolút érték. Sajátérdekei nincsenek.

Pedig ez nem így van.

Csetepaté márki 2012.08.24. 12:54:43

"komoly veszélybe kerülne az európai integráció, ha a gazdasági válság mellett jogállami és demokratikus válság is fenyegetné az Uniót"

Ez a "demokratikus" välsäg mär itt van, vagyis mindig is itt volt, es ez hozza a többit. Ezert nem lesz megoldva pl az eurovälsäg.
Egy hateves tudja, hogy a hatalom felelösseggel jär. Meg a levelkihordonak vagy a buszsoförnek is van felelössege, söt! Tulajdonkeppen mindenkinek, enelkül semmi nem müködik. Meg egy längossütö-bode sem.
Az EU intezmenyrendszere olyan primän kitalält, hogy a dönteshozok közül senkinek semmifele felelössege egyszerüen NINCS! Nagy rakat müködeskeptelen szar, nem is ertem, hogy gondolhatja azt bärki, felelösseg nelkül bärmi is müködik. Meg politikai se, nem meg jogi; az erkölcsi felelösseget meg kiirtottäk gyakorlatilag a köztudatbol, azon mär mindenki csak röhög, elen a "demokratäkkal".

Kabbe (törölt) 2012.08.24. 14:33:08

.....mert a szofisztikált, agyonművelt magyarok a jogállamiság és a demokratikus érdekekért csatlakoztak az unijóhoz.....nem a gazdasági előnyért.

ki lehet lépni-mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig...

alanyuszi 2012.08.24. 14:36:25

@Csetepaté márki: Ez a viktori "TISZTÁNLÁTÁS"... Mintha csak a TV-t kapcsoltam volna be...

"a hatalom felelösseggel jär" - micsoda magasztos duma... Bezzeg nálunk...

Mert ugyebár nálunk - a "Mintaországban" - (a "velejükig rohadt kapitalistákkal szemben") MINDEN hatalmi szereplő épp a felelőssége alapján bűnhödik ÜL, nemdebár???

GyF-től OV-ig (Hagyón, Hunvaldon, Simicskán, ... keresztül)

Jajj, de rossz lehet az ottélőknek - s mileyn JÓ nekünk!

alanyuszi 2012.08.24. 14:40:58

Hja, amúgy úgy szégyellem magam az utcán, mikor pl. lepukkant ovikat, bölcsiket, útakat, kitudja miket éppen felújítanak - s ott van a nagy bazi csillagos EU címer!!! (azaz, hogy az ők támogatásukkal, az ők pénzéből...)

Ejnye... Inkább hagynák úgy ezeket, ahogy vannak...

aritus 2012.08.24. 16:01:28

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: bazmeg, ha olvasni is tudnál és nemcsak hülyeségeket írni, akkor látnád, hogy a poszt Victor PONTA és kontra EU-ról szól, nem Orbánról.
süti beállítások módosítása