HTML

Civis Europaeus

Európáról és egy európai Magyarországról

Utolsó kommentek

  • buta_lúd (törölt): @Civis Europaeus: és elméletileg változtathattuk volna a kormányváltáskor valamilyen szinten a fő keretszámokat? (2012.11.15. 19:03) Uniós pénzek – jóra költjük?
  • Kotkodus: a bírók komcsi múltját pedig javaslom minél előbb feltárni! nem lehet az összes bírót a kollektív bűnösség alapján kezelni! akiről kiderül, hogy erősen komcsi múltja van az húzhat nyugdíjba. azonba... (2012.11.08. 17:25) A döglött kutya még mozog
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @KG2000: Nos, lehet. Bár én nem vagyok mszp szimpatizáns. Különbség viszont, hogy - ahogy írtad - a fidesz szavazótábora, bár szépen fogyogat, de heterogén és hithű. A fidesz veszte viszont kizáróla... (2012.11.08. 17:18) A döglött kutya még mozog
  • Kotkodus: irónikus, hogy egyesek mennyire igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartanak jogi döntéseket, miközben - amikor nekik érzelmileg kedvező jogi állásfoglalás, törvény, alaptörvény születik - máskor ... (2012.11.08. 17:14) A döglött kutya még mozog
  • Anti Anyag (törölt): nem nagyon értem mi abban az öröm, hogy egy csomó idős, nekem már minden mindegy, bírót visszahelyeznek a posztjára. Kapják a fizetésüket a nyugdíj mellett, még az az előny sincs meg, hogy olcsóbb... (2012.11.08. 16:55) A döglött kutya még mozog
  • Utolsó 20

10 millió Nobel-békedíjas országa

2012.10.13. 00:25 Civis Europaeus

A Nobel-bizottság úgy döntött, hogy 2012-ben az Európai Unió kapja a Nobel-békedíjat. Bár egyesek szerint ez inkább tréfás, valójában komoly, indokolt és jól időzített döntésről van szó, amire ráadásul mi, magyarok is büszkék lehetünk.

A történelmi látásmód totális hiányáról árulkodik, ha valaki teljesen természetesnek veszi, hogy csupán hat évvel az emberiség történelmének legvéresebb konfliktusa, a második világháború után, a korábban 70 év alatt három alkalommal egymásnak eső franciák és németek megállapodtak abban, hogy egyesítik (a hadiipar alapjául szolgáló) szén- és acéltermelésüket. Mindezt azzal a deklarált céllal, hogy megakadályozzák egy újabb háború kitörését.

Nehéz nem rendkívülinek mondani azt, hogy a csak az EU jelenlegi tagállamaiban közel 20 millió áldozattal járó világégés után 12 évvel hat – a korábbi évtizedekben több különböző formációban is egymást irtó – ország döntött úgy, hogy a korábbi háborús ellenségek tiltott termékeit nem hogy beengedik egymás területére, de mindezt idővel vámmentesen, sőt azonos kereskedelmi feltételek mellett teszik.

Nem nevezhető komolytalannak, hogy fél évszázaddal azután, hogy szovjet tankok gurultak Budapest utcáin, a korábban vasfüggönnyel kettészakított kontinens újra egyesült.

Viszonylag védhetőnek tűnik Nobel-békedíjat adni egy olyan együttműködésnek, amely a történelemben példátlan módon, az együttműködő államok önkéntes döntése alapján kétezer éve a leghosszabb ideje tartó békét hozta el Európában. (Kivétel ez alól a délszláv háborúk, amelyek megakadályozására az EU-nak nem volt felhatalmazása.)

Az európai integrációs alapgondolat egyszerű: jóval kisebb az esélye, hogy két ország egymásnak esik, ha egymás termékeit vásárolják, egymás országában dolgoznak és vezetőik közösen döntenek egy csomó kérdésben. A gondolat egyszerű, megvalósítása nehézkes: folyamatos egyeztetéseket, állandó kompromisszumokat igényel. Több mint 60 év alatt mégis 27 ország döntött úgy, hogy csatlatkozik az európai békeprojekthez, és a béke érdekében tovább mélyíti az együttműködést.

Az ajtóban pedig továbbra is sorban állnak azok, akik országuk teljes gazdasági és intézményi átalakítását vállalva, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok alapvető értékeit elfogadva szeretnénenk klubtagok lenni. Kevés hatékonyabb módja van ezen értékek békés terjesztésének a környező – nem olyan régen még akár egymással háborúzó – országok között, mint az EU bővítése. A világ legjelentősebb humanitárius segélyezőjeként pedig az EU ugyanezen értékeket közvetíti szélesebb körben is.

A Nobel-békedíj fontos üzenet egy olyan időben, amikor a gazdasági nehézségek, és az azokra felhatalmazás hiányában egyelőre csak korlátozott megoldást kínálni képes EU társadalmi támogatottsága sok tagállamban csökken, és sokan a bezárkózásban, a nemzetállamokhoz való visszatérésben, a szélsőséges politikai erőkben vélik látni a kiutat. Nem árt ilyenkor emlékeztetni az európaiakat, hogy mit veszíthetnek, ha az európai projekt elbukik.

A díj nekünk, magyaroknak is jár. 2003-ban felismertük, hogy szuverenitásunk megosztása nemzeti érdek. Nem csak azért, mert tagságunk valójában jelentős mozgástérbővüléssel járt, hanem azért is mert a legfontosabb nemzeti érdek a béke garanciája. Ezért joggal lehetünk büszkék, hogy 2012-ben 10 millió Nobel-békedíjas országa lettünk.

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civiseuropaeus.blog.hu/api/trackback/id/tr444845572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2012.10.13. 19:26:59

"országuk teljes gazdasági és intézményi átalakítását vállalva"

Állítsd le a termelésed, vásárolj mindent tőlünk.
Vagy termelj mindent EU-s szabvány szerint, ja, hogy az drága, majd adunk támogatást, ja de nem arra, hanem szökőkútra a főtéren.
Kvóta is van ám, nehogy azt gondold, hogy bármit termelhetsz. Hajrá piacgazdaság!

face007 2012.10.13. 19:44:37

"kétezer éve a leghosszabb ideje tartó békét hozta el Európában." Jugoszláviáról hallottál-e? vagy csak Nyugat-Európa Európa? Mert szép, hogy német meg francia nem öli egymást, de irtó arrogáns dolog megfeledkezni a szomszédban történt vérengzésekről...

AbuBakr 2012.10.13. 20:30:09

jó kis írás... utoljára ilyet 85-ben olvastam a pravdában, egy másik unióval kapcsolatban....

kvadrillio 2012.10.13. 20:38:47

"Az ajtóban pedig továbbra is sorban állnak azok, akik országuk teljes gazdasági és intézményi átalakítását vállalva, a

demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok alapvető értékeit elfogadva szeretnénenk klubtagok lenni."???????

...erről ezen országok újgazdag 1 % át kérdezték meg vagy a lecsúszott 99 %-ot nem kérdezték meg ?????!

Martian (törölt) 2012.10.13. 20:39:55

Az európia háborúk megakadályozásából nem következik az uborkagörbület-szabályozásra is kapható vízfej létrehozása...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2012.10.13. 20:59:57

a cikk jo, sajnos megjelentek itt is az idiotak a kommenteknel...
egyebkent asszem mi kivetelek vagyunk a bekedij alol - itt ugy tudom szabadsagharc folyik.
marmint a fidesz harcol a szabadsagunk ellen...

rohadjmegARCgeci 2012.10.13. 21:02:51

Mindössze annyi történt,hogy rájöttek arra az Euban lévő országok,hogy a háború az USA-nak biznisz, az unió pedig a kontinens országainak.

2012.10.13. 21:42:20

@Dr. Furia: A háború mindig annak business, aki nem otthon csinálja.

Globetrotter2014 2012.10.13. 22:06:42

MAgyar specialitás hogy képesek magukat értelmesnek valló emberek a legostobább ellenelméleteket felállítani pusztán azért mert megtetszett nekik pár alternatív gondolat.
Persze, marha jól hangzik hogy Juguszlávia, de azért kicsit elő lehetne venni a realitás érzéket ( pl: @face007:)

@kvadrillio: nem az újgazdag 1% rendszerint inkább dörgölődzik valami olyan hatalomhoz (Oroszo. v Kína) akik szivesebvben elnéznek egy diktátort a hatalomban.

Globetrotter2014 2012.10.13. 22:09:43

@Martian: vízfej, na mesélj....

@különvélemény: kicsit olvass utána az elmőzményeknek hogy miként működött ez pl koordináció nélkül.

Én spoeciel a fejemet fogttam az index egyetlen érdemi kommentjére (Szily.)

OSotba pökhendi, értelmesnek léátszani akaró de csak a saját hülyeségét a világba kiáltó állazaság.

Röhej hogy ma ennyit tud a magyar értelmiség.

Civis Europaeus 2012.10.13. 22:41:21

@különvélemény:

"Állítsd le a termelésed, vásárolj mindent tőlünk."

Semmilyen EU-s szabály nem irja elő a termelés leállitását. Azt viszont valóban ösztönzik, hogy mindenki azt és onnan vásárolhassa, amit és ahonnan szeretne. Ha ez történetesen jobb, mint a hazai, akkor sajnos előfordul, hogy a fogyasztó ezt választja.

"Vagy termelj mindent EU-s szabvány szerint, ja, hogy az drága, majd adunk támogatást, ja de nem arra, hanem szökőkútra a főtéren."

Magyarország dönti el, hogy mire használja fel az EU-s pénzeket. Semmilyen EU-s előirás nem kötelezi a magyar döntéshozókat arra, hogy szökőkutakat finanszirozzanak. Viszont valószinűleg a jövőben ilyen tipusu beruházásokra kevesebb pénz lesz: civiseuropaeus.blog.hu/2012/10/08/unios_penzek_jora_koltjuk

"Kvóta is van ám, nehogy azt gondold, hogy bármit termelhetsz. Hajrá piacgazdaság!"

Valóban van - bár egyre kevesebb - olyan ágazat, ahol kvóták szabályozzák a termelést. Ez a halászatnál a fenntarthatóság érdekében indokolt. Más területeken - pl tej - korábban éppen a termelők érdekét szolgálta azáltal, hogy korlátozta a versenyző termékek mennyiségét. Egyébként a legtöbben érdekes módon éppen azért kritizálják az EU-t, mert túl liberálisnak, túl piacgazdaságpártinak tartják.

Civis Europaeus 2012.10.13. 22:44:44

@face007: az állitás az EU-s tagállamok közötti háborúk megszűnésére vonatkozott. Az, hogy az EU nem tudott hatékonyabban fellépni a délszláv háborúk megakadályozása/befejezése érdekében az abból fakad, hogy a tagállamok nem hatalmazták fel erre. Előbb tessék úgy dönteni, hogy az EU rendelkezzen komolyan vehető katonai kapacitással, és utána lehet számonkérni rajta, ha azt nem használja.

Civis Europaeus 2012.10.13. 22:49:09

@kvadrillio: Az újgazdag 1% általában nem különösebben érdekelt a demokráciában, a jogállamiságban és az emberi jogokban, mivel érdekérvényesitő képessége vagyoni helyzete miatt garantált. Ezek az értékek sokkal inkább azoknak fontosak (vagy kellene, hogy fontosak legyenek), akik vagyoni vagy társadalmi helyzetükből fakadóan nem rendelkeznek előjogokkal, és ezért intézményes garanciák (demokrácia, jogállamiság, emberi jogok) kellenek ahhoz, hogy a többiek ne éljenek vissza helyzetükkel az ő rovásukra.

face007 2012.10.13. 23:11:26

"az állitás az EU-s tagállamok közötti háborúk megszűnésére vonatkozott." "kétezer éve a leghosszabb ideje tartó békét hozta el Európában." Akkor írd úgy, hogy az EU-ra vonatkozzon. A Pax Romanaból kaptak a jugoszláv terültek is annó, ebből az 50 éveből meg nem. Értem én, hogy nagyszerű a béke az EU-ban, de engem nagyon zavar mikor egyenlőséget tesznek az EU és Európa közé. Ez azt jelenti, hogy az illető vagy módfelett arrogáns, vagy erősen hiányosak az földrajzi ismeretei...

alien 2012.10.14. 00:05:01

mit nem lehet megérteni, hogy ez a jövő, meg a múlt is az utóbbi 2000 évből kb 1500 ment el arra, hogy ki egyesítse európát, most megvan az egység szép nagy piac stb. mindenki oda mehet és azt tesz amit akar akkor mi a baj? mit akartok gyepüt hegyeshalomhhoz vagy mi a pöcsöt? szerintetek kinek kell inkább ez az egész nekünk ők vagy nekik mi. megmondhatom nekünk ők, mert mi vagyunk kis elmaradott nehezen működő korrupciótól gátolt állam egy törpediktátorral
nagyon sok beruházáson az elit eus pénzzel tömi magát, aztán meg ugatnak egy 5 %-ot kitevő idióta miatt, hogy fúj eu, persze csak úgy csuriban tartott kézzel, mert a saját szavazóik nagy része is támogatja az eu-t. de így lehet a balliktól rabolni pár szavazatot meghogy nem kell még euró, mert hogy aztán mi nagyon bevezethetnénk, de erős naszádunk megvárja a vihar végét, jó nagy kékeres farkat egyszerűen be se vennének minket nézzétek a görögök is behazudták magukat azt most mi van
úgyhogy akinek nem tetszik az eu mehet ázsiába meg haverkodhat az oroszokkal

alien 2012.10.14. 00:06:30

ja meg az azeriekkel

alien 2012.10.14. 00:08:59

@face007: ja igen mert aztán a délszláv háború nem éppen ugyanabból a feszültségből eredt, aminek mellékterméke a kisantant volt szóval mert háború volt ott azért akkor már az eut le is lehet tudni mehet a kukába így is van

Civis Europaeus 2012.10.14. 00:14:49

@face007:

"Akkor írd úgy, hogy az EU-ra vonatkozzon."

Rendben, kissé árnyaltam az állitást (lásd a cikkben). Azért nem indokolt azt irni, hogy csak a jelenlegi tagok közötti háborúkat akadályozta meg az európai integráció, mert a tagság vagy pusztán az EU-val való jó kapcsolat reménye erősen valószinűsithető, hogy további konfliktusokat előzött meg az EU-n kivüli Európában. Elég például a jelenlegi szerb-koszovói kapcsolatokra gondolni, de ne zárjuk ki a magyar-magyar kisebbségekkel rendelkező szomszédos országok közötti kapcsolatokat sem az EU-s tagságot megelőző időkből.

The_Genius 2012.10.14. 00:48:15

Ennyi erovel Hitlernek is adhattak volna...

Csak ezt kellene megnezni:

www.youtube.com/watch?v=h870AdNmOtY&feature=player_embedded

Nigel Farage a BBC-ben a Nobel dijrol.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.10.14. 00:52:54

Az EU egy jó gondolat, de a megvalósulása nem az igazi. Tényleg iszonyatos vízfejet növesztett, ami aztán a saját fontosságát bizonyítandó irdatlan mennyiségű idiótasággal foglalkozik. A rendszer gerjesztette ellentétekről pedig jobb,ha nem is szólunk, mert nem véletlen, hogy nem egy jelenlegi nettó befizető országban még csak beszélni sem szabad egy "ma" tartandó népszavazásról az EU kapcsán! Annak ellenére, hogy én gyakorlatilag csak haszonélvezője vagyok elég szkeptikusan állok a dologhoz, mert nem látom, hogy erősebbek, védettebbek lennénk általa (lásd mostani válság-bedől pár amerikai bank,erre tönkremegy a fél EU.Akkor azért nem erős, sőt!)viszont legalább jó drága.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.10.14. 01:51:28

Az EU így ahogy van egy nevetséges és szánalmas mű-elitista klub torz kreálmánya, nélkülözi a szellemi őshagyomány bármiféle aspektusát, merőben gazdasági társulás, amely anyagi természeténél fogva éppoly változékony mint az időjárás vagy a női természet, ezáltal stabilitástól és egységtől mentes hiszen a javak erőfölényen és ügyeskedésen alapuló elosztása még soha a történet során nem alkotott és nem is alkothatott szilárd egységet.
Erre csakis és kizárólag egy korrupciótól mentes szellemi elit lehetne képes, amely önmagát azokon a tradicionális szellemi alapokon határozza meg, amelyek a jelenben kizárólag egy egészen elhanyagolható és többnyire szekularizált kisebbség céljaiként léteznek. Azaz, ki kell mondani azt, hogy ami most van, az semmiféle konzerválást nem érdemel, amit ma az egyén a jelen formákkal szemben tehet az legfeljebb az, hogy ezeket teljes mértékben elutasítja, és ezekkel a pusztító ellen-tendenciákkal szemben saját eltökéltségén alapuló, sziklaszilárd ideákat állít szembe. Valódi egység csakis olyan egyének közösségéből születhet, akik mintegy felébredettként, önmagukat az alapállásban meglelve és onnan kiteljesítve határozzák meg. Csakis ez lehet egy új európai kohézió alapja, nem ilyen maoista, díszfasz illuminátusok meg bilderbergek által manipulált materiális gittegylet megspékelve hagymázas liberális lázálmokból koholt ál-szellemi agyrémmel, amely önmagát a fentiekben említett tartalom nélküli hülye díjakkal jutalmazza.

Wagеm 2012.10.14. 06:50:09

@face007: végigolvastad, te faszfej?

Wagеm 2012.10.14. 06:52:53

@face007: Te fasz! Olvastad? . " (Kivétel ez alól a délszláv háborúk, amelyek megakadályozására az EU-nak nem volt felhatalmazása.)"

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2012.10.14. 07:03:32

@Civis Europaeus: Lehet, hogy az eredeti EU megérdemelte volna a békedíjat, de a keleti bővítés szerintem nagyrészt üzleti érdekek mentén történt, rendkívül kiszámítottan és cinikusan.
A béke meg... mire a háborús újjáépítés konjunktúrája kifulladt, jöttek az integrálandó keleti piacok (vagyis mi) - de most lassan ennek is vége. Ez az egész összetapasztott izé, amit EU-nak neveznek addig fog egyben maradni, amíg még találnak valami újabb terepet a bővülésre. Ha túl nagy lesz a különbség (például kénytelenek megállni Ukrajna előtt), széthullik az egész.

különvélemény 2012.10.14. 07:32:56

@Civis Europaeus: "Semmilyen EU-s szabály nem irja elő a termelés leállitását"

Nem, annál sokkal kifinomultabban teszik, pl. támogatással. Hogy lehet támogatni a nem termelést? Ugyanaz a fos van, mint a szovjet rendszerben.

"Magyarország dönti el, hogy mire használja fel az EU-s pénzeket."

Ez nem így van, minden támogatásnak célja van.
Amiről te beszélsz, az nem támogatás, hanem kölcsön.

"korábban éppen a termelők érdekét szolgálta azáltal, hogy korlátozta a versenyző termékek mennyiségét"

Hajrá piacgazdaság!!!
Pedig megoldhatták volna erőfölénnyel is, de az lassú folyamat, megvárni, míg csődbe megy, inkább felvásárolták és bezárták, mint a cukorfeldolgozókat, majd rábírták a vezetést, hogy adja vissza a kvóta 75%-át.

De mindegy, ez nagyon off, csak az árnyoldalt akartam megvilágítani.

face007 2012.10.14. 09:23:33

Wagem, te kifinomult úriember! Végigolvstam, és a "Kivétel ez alól a délszláv háborúk, amelyek megakadályozására az EU-nak nem volt felhatalmazása." rész a 2. hozzászólásom után került bele, tehát intersktív szövegről van szó. Egyébként ha értelmezted volta a hozzászólásom, akkor észrevehetnéd, hogy az Európa = EU felfogással van problémám.

Globetrotter2014 2012.10.14. 11:48:02

@face007: ÉS mi azzal a baj. Melyik országot hiányolod ilyen bőszül? Lukasenkóékat, Törükországot vagy Kazahsztánt? Esetleg Albániát?

Civis Europaeus 2012.10.14. 15:51:33

@HK417:

"Tényleg iszonyatos vízfejet növesztett"

A holland kormányzatban 133 polgárra jut egy köztisztviselő (hadsereg, rendőrség és az oktatási rendszer nélkül). Az Európai Bizottságban 21 000 európai állampolgárra jut egy köztisztviselő.

"viszont legalább jó drága."

Az EU költségvetése kb a GDP 1%-a. A tagállami költségvetések átlagosan a GDP 40-50%-át teszik ki. Az EU kb 200 forintba kerül egy nap egy átlagos európai állampolgárnak, de ennek a pénznek a 94%-a valamilyen formában (felzárkózatási támogatás, mezőgazdasági támogatás, stb) visszakerül az állampolgárokhoz és a vállalkozásokhoz. A magyar adófizetők pedig évente többszáz milliárd forinttal többet kapnak vissza az EU-tól, mint amennyit oda befizetnek. Ráadásul ezek csak a közvetlen transzferek, nincsenek benne a tagság járulékos előnyei, mint például a piacnyitásokból fakadóan csökkenő árak, a szabadkereskedelemből fakadó növekvő GDP vagy az egységes piacból következő befektetések.

Civis Europaeus 2012.10.14. 16:12:02

@különvélemény:

"Ez nem így van, minden támogatásnak célja van."

Én még nem találkoztam olyan uniós szinten meghatározott céllal, hogy szökőkútépités. Az igaz, hogy a támogatási területek között szerepel például a turisztikai fejlesztés, de egyrészt ezt a tagállamok közösen követelték ki maguknak, másrészt turisztikai fejlesztés alatt akár még hosszú távu, fenntartható munkahelyeket teremtő beruházásokat is lehetne támogatni, ha az adott állam vagy önkormányzat valóban ezt tartaná fontosnak.

"Hajrá piacgazdaság!!!"

Ahogy irtam, valóban a kvóták és a piactorzitó támogatások leépitése irányában haladnak a dolgok, és ezt személy szerint én is támogatom. Viszont vannak olyan tagállamok (például Magyarország), amely továbbra sem támogatja a fokozottabban piaci alapu mezőgazdaságot. Ugyhogy ha szerinted több piacgazdaságra van szükség a mezőgazdaság területén, akkor nem az "EU-t" kell hibáztatni, hanem meg kell mondani a magyar kormánynak, hogy álljon be azon tagállamok közé (például Egyesült Királyság vagy Svédország), amelyek azt szeretnék, hogy csökkenjenek a piactorzitó EU-s intézkedések a mezőgazdaság területén.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.10.14. 16:57:02

@Civis Europaeus: Nos, én a buta többséghez tartozom,aki nem szereti ha megélhetési politikusok, fontosságukat bizonyítandó, lassan már a zoknim színébe is beledumálnak, miközben itt, ahol én élek igen erősen csak a hátrányairól beszélnek a "népek". Sőt, annak sem örülnek, hogy nekik kell kifizetni Orbán vacsoráját (konkrét idézet) miközben az országra költött milliárdok "elenyésznek" valahol. Most a nettó befizető szemszögéből mondom, hogy a tavaly befizetett kicsit több mint 200000Dkk adómból az utolsó őrét is sajnálom ami a nagy feneketlen "közösbe" vándorolt. Egyenlőre senkinek sem sikerült semmit mutatnia, ami igazán jó lett volna az itt élőknek és az EU-tól jött ,vagy nélküle nem lenne most itt--rossz dolgokat viszont annál többet.
Tehát az én butaságom személyes tapasztalatból fakadó "utóitéleten" alapul.

Globetrotter2014 2012.10.15. 10:32:14

@The_Genius: ha valaki Faragetól idéz az általában nem a velóságot kedvelő ember lehet. Kevés ember tudja ennyire közérthetően és stílusosan elmondani hogy kettő meg kettő egyenlő öt.

@Somló November: na pont erről írtam itt (@ZF2: )
Jó stílus, szép megofgalmazaás égbe kiáltó hülyeség. AMiről te írsz az pont a maosita szemlélet.

AZ EU azért élt túl ennyi viszályt mert egy poltikailag semleges közösség. EGyik ország sem próbálta a másikat gyarmatostítani.

Itt most nem arról van szó hogy az EU feltatlálta a minden viszály semlegesítő univerzális formulát.

A 20 százed első felében a mostani EU elődűllamai között feszültésgek egy redurvább világégésekhez vezettek.

AZ EU-val úgy nem került sor belső viszályra, hogy közben az egész világ hidegháborús feszültsgében állt. Szerintem ennek a fő oka pedig a szinvonalas jólét. A történelem során mindig akkor foylamadtak a vezetők háborúhoz, amikor az országban csökkent a jólét és erősöfött az elégedetlenség.

A jugó érvelés pedig a demogógia teteje. Nem az EU dolga megoldani ha egy nemzet /régió ennyire hülye. Ott van Kuba az USA seggében, É-Korea ahol éhen halnak, mégsem tudták rednbe tenni. A Balkán is ilyen problémás övezet.

AHelyett hogy a nyilvánaló szerencsénken sirnánkoznánk inkább arra kellene figyenünk a nagy harmadik út keresés helyett, hogy ne jussunk a balkán sorsára...
süti beállítások módosítása