HTML

Civis Europaeus

Európáról és egy európai Magyarországról

Utolsó kommentek

  • buta_lúd (törölt): @Civis Europaeus: és elméletileg változtathattuk volna a kormányváltáskor valamilyen szinten a fő keretszámokat? (2012.11.15. 19:03) Uniós pénzek – jóra költjük?
  • Kotkodus: a bírók komcsi múltját pedig javaslom minél előbb feltárni! nem lehet az összes bírót a kollektív bűnösség alapján kezelni! akiről kiderül, hogy erősen komcsi múltja van az húzhat nyugdíjba. azonba... (2012.11.08. 17:25) A döglött kutya még mozog
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @KG2000: Nos, lehet. Bár én nem vagyok mszp szimpatizáns. Különbség viszont, hogy - ahogy írtad - a fidesz szavazótábora, bár szépen fogyogat, de heterogén és hithű. A fidesz veszte viszont kizáróla... (2012.11.08. 17:18) A döglött kutya még mozog
  • Kotkodus: irónikus, hogy egyesek mennyire igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartanak jogi döntéseket, miközben - amikor nekik érzelmileg kedvező jogi állásfoglalás, törvény, alaptörvény születik - máskor ... (2012.11.08. 17:14) A döglött kutya még mozog
  • Anti Anyag (törölt): nem nagyon értem mi abban az öröm, hogy egy csomó idős, nekem már minden mindegy, bírót visszahelyeznek a posztjára. Kapják a fizetésüket a nyugdíj mellett, még az az előny sincs meg, hogy olcsóbb... (2012.11.08. 16:55) A döglött kutya még mozog
  • Utolsó 20

Uniós pénzek – jóra költjük?

2012.10.08. 23:27 Civis Europaeus

Az újabb Matolcsy-csomag tíz pontos intézkedési tervének egyik elemeként a kormány 15%-ról 5%-ra csökkenti az uniós pályázatok hazai társfinanszírozását. Azt már mások leírták, hogy az intézkedés elsősorban rövid távú költségvetési célokat szolgál. Szintén rövidtávon akár még javíthatja is az uniós pénzek mennyiségi felhasználását. Ugyanakkor Magyarországon továbbra is kevés szó esik arról, hogy valójában használnak-e ezek a pénzek.

Magyarország az EU-s pénzek egyik fő kedvezményezettje. 2007 és 2013 között 24,5 milliárd euró (kb. 8500 milliárd forint) felzárkóztatási támogatás áll az ország rendelkezésére. A hazai társfinanszírozással együtt, ez a teljes közberuházások több mint 90 %-át teszi ki ma Magyarországon, ami a legmagasabb az EU-ban.

De vajon tényleg arra fordítjuk-e a tetemes összeget, amire kellene? Turisztikai látványberuházásokra vagy inkább hosszú évekig halogatott strukturális átalakításokra, az infrastruktúrális és innovációs hátrány leküzdésére, és a gazdasági fejlődés feltételeinek megteremtésére költjük el a pénzt?

Az elmúlt években az uniós pénzek csupán mintegy 6 %-át fordítottuk kutatás-fejlesztésre és innovációra (míg a csehek a pénzek több mint 16 %-át), és alig 9 %-át vállalkozásfejlesztésre; míg turizmusra és városfejlesztésre együttesen 16 % jutott. Legtöbbet környezeti és közlekedés-beruházásokra költünk, beleértve a 4-es metró vagy a debreceni 2-es villamos vitatott projektjeit. Továbbra is megoldatlan ugyanakkor a Liszt Ferenc repülőtér vasúti összeköttetése, amely egy nemzetközi főváros esetében alapvető jelentőséggel bír. Strukturális átalakításokra (pl. közigazgatási reform, nagy ellátórendszerek reformjának ösztönzése) marginális összegeket fordítunk.

A helyzeten lehet javítani. Van lehetőség forrás-átcsoportosításra, illetve hamarosan indul az új költségvetési periódus is. Egyes beruházástípusok, például kutatás és technológiai fejlesztés, innováció vagy a vállalkozások működését támogató infrastruktúra-beruházások jobban élénkítik a gazdaságot. Sikeresebbek lesznek a kis- és közepes méretű vállalkozásokat célzó támogatások, ha azokat innovatív tevékenységekre fordítják és ha kedvezőbb az üzleti környezet. Jobban hasznosul az egészségügyi infrastrukturális beruházás, ha a fejlesztés fenntartható, és hozzájárul az egészségügyben az elmúlt húsz évben elmaradt struktúraváltáshoz.

Az uniós pénzek JOBB (és nem nagyobb mennyiségben történő) felhasználása azért is fontos, mert az EU-ban egyre kevesebben tekintik jótékonykodásnak a gazdaságilag fejletlenebb országok támogatását. Egyre elfogadottabb az a nézet, hogy a kohéziós pénzeket sokkal inkább a válságból való kilábalásra, konkrétan a növekedés és foglalkoztatás elősegítésére kéne fordítani.

Uniós szinten jelenleg zajlik a vita az EU következő (2014-2020-as) költségvetéséről és az új támogatási szabályokról. Az Európai Bizottság által javasolt 316 milliárd eurós kohéziós csomagot várhatóan valamelyest csökkentik a nettó befizető országok nyomására. Valószínűsíthető az is, hogy szigorodni fog a pénzek lehívásának feltételrendszere, mivel több tagállamban a források növekedésre, versenyképességre, foglalkoztatásra gyakorolt hatása elmaradt a várakozásoktól. Nincs kizárva, hogy valamennyi felzárkóztatási pénz lehívását makrogazdasági, stratégiai, jogszabályi és intézményi keretek meglétéhez fogják kötni. (A kohéziós pénzek kapcsán ezt már volt szerencsénk megtapasztalni, amikor idén márciusban a költségvetési hiány csökkentése terén elmaradt lépésekért felfüggesztették a Magyarországnak járó pénzeket.)

Magyarország azonban még így is komoly fejlesztési pénzre számíthat. Hogy pontosan mennyire, az jórészt attól fog függeni, hogy az elkövetkező hetekben érvelése során milyen, az uniós pénzeknek köszönhető gazdasági és társadalmi eredményeket tud felmutatni, mennyiben helyezi előtérbe a gazdasági növekedést és az uniós pénzek valódi hasznosulását és milyen konkrét tervekkel rendelkezik a 2014-2020-as időszak forrásainak felhasználására.

5 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://civiseuropaeus.blog.hu/api/trackback/id/tr84827828

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hová bújik Orbán Viktor a magyarok elől október 23-án? 2012.10.09. 14:20:46

Orbán retteg. Nem jelenik meg az állami ünnepségeken, nem mond beszédeket nyilvános helyen és kordonnal vetette körbe a miniszterelnöki villát. Retteg attól, hogy megint kifütyülik, hogy megint lebuzizzák, retteg, hogy megalázzák. Ezért inkább nem is m...

Trackback: Oda menj, Viktor, ahová gondolom, ott herdáld az adófizetők pénzét! 2012.10.09. 14:14:39

Mire herdáltad el az adófizetők 200 millió forintját, te fogalmatlan? IMF-ellenes hirdetésekre? Nem engedünk az IMF-nek, mi? Nem adjuk fel Magyarország függetlenségét, mi? Miféle hirdetések ezek??? Most szólok: arra a pártra fogok szavazni 2014-ben, am...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buta_lúd (törölt) 2012.10.14. 10:08:26

a válasz-komment linkedről jöttem ide, mert arra vagyok kiváncsi, hogy ki/hogyan dönti el, hogy a mo.-nak jutó eu-s támogatások mely területre (szökőkút kontra kalapácsnyél-gyár)jutnak.
erre nem kaptam itt választ, ezért kérek linket -ne adj'isten posztot.
(a hh-n is ez iránt érdeklődtem, de ők most mással vannak elfoglalva:)
kösz.

Civis Europaeus 2012.10.16. 23:49:03

@buta_lúd:

Az unios strukturalis alap tamogatasok felhasznalasanak heteves programkereterol az Europai Bizottsag hoz dontest, az adott tagallammal valo targyalasi folyamat eredmenyekeppen.Ez a keret tagan rogziti az elerendo celokat es a felhasznalasi teruleteket (pl. varosfejlesztes, szokokuti szintig nem megy). A palyazatok kiirasat es a projeketek elbiralasat, szerzodeskotest ugyanakkor a nemzeti hatosagok bonyolitjak. Magyarorszagon a Nemzeti Fejlesztesi Ugynokseg felel a palyaztatasert.

www.nfu.hu/?lang=en

buta_lúd (törölt) 2012.10.28. 12:47:04

@Civis Europaeus: kösz, megnéztem, meg a www.euvonal.hu oldalon utánanéztem, hogyan is van ez a támogatás-dolog (amikor iskolába jártam még kgst volt a tananyag:)
az új mo. tervhez képest az új széch. terv változtatott a felhasználási arányokon -pl. konkrétan (ha már ez került szóba) a k+f-re fordítandón-, vagy csak az úmft-ben rögzített főarányok belső csoportjaiban történt csak hangsúlyeltolódás?

Civis Europaeus 2012.11.02. 21:45:49

@buta_lúd:
A Magyarorszag altal 2007-2013 kozott K+F-re forditando unios kohezios tamogatasok fo keretszamai nem valtoztak. Az EU altal 2007-ben elfogadott Gazdasagi Operativ Program K+F prioritasainak keretszamai ervenyesek; forrasatcsoportositas ezen prioritasok javara nem tortent. Az elkepzelheto, hogy ujabb palyazatok kerultek kiirasra, a makrokeretek tekinteteben ugyanakkorr nincs valtozas.

buta_lúd (törölt) 2012.11.15. 19:03:42

@Civis Europaeus: és elméletileg változtathattuk volna a kormányváltáskor valamilyen szinten a fő keretszámokat?
süti beállítások módosítása