HTML

Civis Europaeus

Európáról és egy európai Magyarországról

Utolsó kommentek

  • buta_lúd (törölt): @Civis Europaeus: és elméletileg változtathattuk volna a kormányváltáskor valamilyen szinten a fő keretszámokat? (2012.11.15. 19:03) Uniós pénzek – jóra költjük?
  • Kotkodus: a bírók komcsi múltját pedig javaslom minél előbb feltárni! nem lehet az összes bírót a kollektív bűnösség alapján kezelni! akiről kiderül, hogy erősen komcsi múltja van az húzhat nyugdíjba. azonba... (2012.11.08. 17:25) A döglött kutya még mozog
  • Szűtté mamá? Szűjjé!: @KG2000: Nos, lehet. Bár én nem vagyok mszp szimpatizáns. Különbség viszont, hogy - ahogy írtad - a fidesz szavazótábora, bár szépen fogyogat, de heterogén és hithű. A fidesz veszte viszont kizáróla... (2012.11.08. 17:18) A döglött kutya még mozog
  • Kotkodus: irónikus, hogy egyesek mennyire igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartanak jogi döntéseket, miközben - amikor nekik érzelmileg kedvező jogi állásfoglalás, törvény, alaptörvény születik - máskor ... (2012.11.08. 17:14) A döglött kutya még mozog
  • Anti Anyag (törölt): nem nagyon értem mi abban az öröm, hogy egy csomó idős, nekem már minden mindegy, bírót visszahelyeznek a posztjára. Kapják a fizetésüket a nyugdíj mellett, még az az előny sincs meg, hogy olcsóbb... (2012.11.08. 16:55) A döglött kutya még mozog
  • Utolsó 20

Ír gázoló – Navracsics kontra EU

2012.09.30. 22:18 Civis Europaeus

Az ír gázoló ügyében a magyar miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy nem közvetítést kért az Európai Bizottság alelnökétől, hanem "megoldást". Navracsics Tibor szerint az Európai Unió "például politikai nyomást gyakorolhatna, és a jövőre vonatkozóan a jogi szabályozást alakíthatná úgy, hogy ne fordulhasson elő még egyszer egy ilyen eset, hogy egyetlen ország kivételnek tekinti magát egy egyébként kötelezően elfogadott jogintézmény hatálya alól".

Az ír gázoló ügye jól mutatja, hogy miért nem kevesebb, hanem több Európára van szükség. Habár a Francis Ciaran Tobin átadását megakadályozó ír jogszabályok az európai elfogatóparancsról szóló uniós jogszabályba ütköznek, az Európai Bizottság mégsem tud fellépni írországgal szemben.

Nem azért nem tud, mert nem akar, hanem mert erre az Unió tagállamai nem hatalmazták fel. Az európai elfogatóparancsról szóló uniós jogszabályt ugyanis még a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés előtt, tehát abban az időben fogadták el, amikor az Európai Bizottságnak még nem volt hatásköre arra, hogy annak megsértéséért jogsértési eljárást indítson valamelyik tagállammal szemben. Ha a jogszabályt a jövőben módosítják vagy újat fogadnak el, akkor – illetve 2014 decemberétől mindenképpen – már lehet jogsértési eljárást indítani annak megsértéséért. Az ír gázoló ügyét azonban ez már nem érinti.

Ezért írta Viviane Reding Navracsics Tibornak küldött válaszlevelében, hogy – Francis Ciaran Tobin átadása helyett – a két tagállam vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a magyar bíróság ítéletét Írországban hajtsák végre. Más kérdés, hogy a büntetőjogi ügyekben hozott bírósági ítéletek más tagállamban történő végrehajtását lehetővé tevő uniós jogszabály szintén a Lisszaboni Szerződés előtt született, és ezért, amennyiben Írország nem hajtja végre az ítéletet, egyelőre szintén nem lehet ezért szankcionálni.

Az Európai Bizottság ezen kívül még júliusban magas szintű találkozót hozott tető alá Brüsszelben a magyar és az ír igazságügyi minisztériumok között és újabb egyeztetéseket szervez. Viviane Reding pedig, Navracsics Tiborral és ír kollegájával való megbeszélésen túl, az uniós tagállamok igazságügyminisztereinek októberi tanácsülésén is szeretne az ügyről beszámolni.

A fentiek alapján elgondolkodtató, hogy az ügy kapcsán miért mondta a magyar miniszterelnök-helyettes, hogy "Az a biztos, aki egyébként olyan mértékben van elfoglalva más, elsősorban kelet-európai országok igazságszolgáltatási rendszerének ágával-bogával, hogy az leköti gyakorlatilag minden idejét, az egy kicsi figyelmet fordíthatna arra az esetre is, hogy itt szabadon mászkál egy olyan ember, aki két gyermeket megölt".

Nem világos, hogy van-e összefüggés a Redinget támadó kommunikáció, és a között, hogy Reding pár napja javaslatot tett arra, hogy az Európai Bizottság folyamatosan ellenőrizze az uniós tagállamok igazságügyi rendszereit. Az ellenőrzés alapján felállított „igazságügyi eredménytábla” többek között azt mutatná, hogy mennyire független az igazságszolgáltatás az adott tagállamban. Problémák esetén a Bizottság ajánlásokat tehetne a tagállamoknak, bár az egyelőre kérdéses, hogy hogyan lehetne szankcionálni az ajánlásokat be nem tartó országokat.

Remélhetőleg nem arról van szó, hogy az ír gázoló ügyében amúgy aktívan segédkezni látszó Redinget azért kell most rossz színben feltüntetni, mert a jövőben az általa készített igazságügyi erdménytáblán Magyarország esetleg nem a legelőkelőbb helyen fog szerepelni az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető intézkedések (például a bírák kényszernyugdíjazása, az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kérő politikusi nyilatkozatok vagy az Országos Bírói Hivatal elnökének széleskörű ügyáthelyezési és kinevezési lehetősége) miatt.

26 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://civiseuropaeus.blog.hu/api/trackback/id/tr154812366

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az APPLE végnapjai 2012.10.01. 14:41:45

Sikerült megkaparintanom az  iPhone 5- öt, pár napra és arra jutottam, hogy az Apple valahol a iPhone 4 - IPAD 2 idejében elérte a csúcspontot, és onnan már csak lefelé visz az útja. Persze a részvényárfolyama az amerikai pénzpumpa hatására minden na...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teglagyar9 2012.10.01. 13:21:12

Magyarok!

Nagyon fontos dologban kérem a segítségeteket!
Az országra minden eddiginél nagyobb veszély leselkedik!
A MUNKANÉLKÜLI SZABADSZÁJÚ LIBERÁLIS BLOGGER RÓZSA MIHÁLY ISMÉT MEGPRÓBÁLJA MEGSZEREZNI A HATALMAT MAGYARORSZÁGON!!!
Az ellenség arca:
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg
Gondolom az szdsz 2002-2010 között tartó rémuralmára még mindenki emlékszik!!!
RÓZSA MIHÁLY MOST EZT PRÓBÁLJA MEG ÚJRA VISSZAHOZNI!!!

Tavasszal egy szdsz zászlóval jelent meg!!!!!!
Hogyhogy még mindig nem vetette ki az ország és a nép immunrendszere ezt a mocskot magából?!?!?!???

AMIÉRT PEDIG ÚGY DÖNTÖTTEM, HOGY EZT MEG KELL ÍRNOM A GYURCSÁNY FÉLE ÉHSÉGSZTRÁJK ALATT TÖRTÉNT!!!!!!!!

RÓZSA MIHÁLY A MUNKANÉLKÜLI SZABADSZÁJÚ LIBERÁLIS BLOGGER MEGJELENT A KOSSUTH TÉREN!!!!
kuruc.info/galeriaN/hir/ehesdk02.JPG
Nyilvánvaló, hogy itt akarja ÚJRA megalapítani a királyságát, és minden magyart elpusztítani!!!!!!!!!

Kicsit interneten utánaolvasva kiderül, hogy rózsa mihály a munkanélküli szabadszájú liberális blogger teljesen aktív és a hatalomba készül!!!!!

A leendő kabinet névsora is nyilvános már!
Demszky, retkes, magyar, kóka, fodor, ungár, horváth, mécs, tarján, kuncze!
Remélem ismerősen csengenek ezek a nevek!!

Ezért hívom most fel minden magyar figyelmét arra, hogy állítsatok meg rózsa mihályt a munkanélküli szabadszájú liberális bloggert!!!!!

Sokan kérditek, hogy hogyan?
Pusztítsátok a liberalizmust a mindennapjaitokban! Ne hagyjátok, hogy az emberek elfelejtsék rózsa mihály a munkanélküli szabadszájú liberális blogger 2002 és 2010 közötti ámokfutását!!!

Minden magyar fel a barikádokra, harcoljunk a liberálisok ellen!!!!!!!!!!!!!
Rózsa mihály a legveszélyesebb ember a Földön!

EMBEREK ÉBRESZTŐ!!!!!!!!

FRISSITÉS#1

Most már bizonyossá vált, hogy az összeesküvésben hazánk ellen, részt vesz TARJÁN ANDRÁS is!!!!
Az újabb ellenség arca:
nepszava.com/files/2012/06/tarjan-andras-433x325.jpg
Vagy a kancellária vezetője lesz rózsa királlyá koronázása után, vagy az alkirálya, ez még a nyomozás tárgyát képezi!!!
Gondolom nem kell hangsúlyoznom, hogy ez az ember is VESZEDELMES!!!!!!
A liberalizmus terjesztésében aktívan részt vett eddig is, de alkirályként valószinűleg a magyarok deportálásának a fő irányítója lesz!!!!!!!
A NATO és az EU értesítve lett már a veszélyről, reméljük, megteszik a kellő intézkedésket, DE HA NEM, AKKOR NEKÜNK MAGYAROKNAK KELL ELLENÁLLNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PUSZTÍTSÁTOK A LIBERALIZMUST!!!!!!!!

TARJÁN ÉS RÓZSA!!!!!!!!!!!
2 EKKORA VESZEDELEM MÉG A TATÁRJÁRÁS IDEJÉN SEM LESELKEDETT HAZÁNKRA, VALAMIT TENNI KELL!!!!!!!!!

KÖNYÖRGÖM SEGÍTSETEK!!!!!!!

Big-B 2012.10.01. 13:29:30

teglagyar9: hülyeség, mert a kutyám lesz a király, a tengerimalacom meg a főkancellár.

Kozi73 2012.10.01. 13:48:27

@teglagyar9:
Hogy lehetett megszüntetni az OPNIt, amíg ilyenek tudnak billentyűzethez jutni?!

Mitzimackó 2012.10.01. 13:52:13

@teglagyar9: menj a heti válaszra vagy a kurucinfo-ra a hüeségeiddel.
Navracsics meg jogász létére tök meghülyült. mi is van a baltás azerivel, aki 8 évre visszamenőleg megkapta a fizetését és előléptették?

Kutchek (törölt) 2012.10.01. 13:56:05

A baltás kiadatása után elég durva lenne bárkitől is azt kérni, hogy csukja le Tobint a kedvünkért...

2012.10.01. 14:06:26

@Mitzimackó: @Kutchek:

Hát persze, az azeri miatt az elgázolt gyerekek szüleinek semmiféle elégtétel nem jár. Ti vagytok az élő bizonyíték, hogy a balliberálisnál sötétebb állat nem létezik.

nemsirunk 2012.10.01. 14:08:39

És még mennyi ilyen ügy van, amit ma már nem lehet nemzetállami szinten kezelni! Az egyes országok kormányai szemlátomást képtelenek megbirkózni a legalapvetőbb problémákkal, egyszerűen létérdekünk az integrált EU. Nem valami elcseszett félázsiai szövetségben kell gondolkodni, hanem egységes Európában. A bűnözés (mint minden más) mára már mindennapos természetességgel lépi át a határokat, a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás irányítását/szabályozását is nemzetközi szintre kell vinni, a nemzetállamokra csak a végrehajtást szabad bízni.

dr kíváncsivagyok 2012.10.01. 14:10:58

@imperial:
" balliberálisnál sötétebb állat nem létezik. "

De,...létezik.... a tudatlan, vakon hívő Orvbánista...

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2012.10.01. 14:13:45

Nem vagyok egy Navracsics rajongó, de őszintén szólva nem pontosan értem, miről szól a poszt. Egy tipikus 'fától az erdőt' szituáció közepén vagyunk, ahol Reding mint EB alelnök a jövőben borzasztóan alaposan szeretné más országok jogrendszerét kritizálni, miközben egy ilyen nyilvánvaló igazságtalanság ügyében 'közvetíteni' próbál. (Nyilván a többi ügyben pedig szankcionálni szeretne). Számomra van értelme annak, hogy Reding először nézzen szét a saját háza táján, és ha tiszta a lelkiismerete, akkor kezdhetünk bele az aprófa hasogatásba a balkán jogrendszeréről.

Gera 2012.10.01. 14:24:46

Emlékeim szerint az írek már rég megváltoztatták a hibás (félreértelmezhető) jogszabályukat, csakhogy az ugye Tobinra már nem vonatkozik. Ez egy jogi patthelyzet, ezt szerintem Navracsics is tudja, csak megpróbál úgy tenni, mint aki csinál valamit.

Bafana 2012.10.01. 14:26:33

Be kellene vetni a TEK-et. Civilben kimennének, elkapnák, elhoznák ide. Mi meg az ír joggyakorlatra hivatkozva nem adnánk ki nekik. Ennyi.

Kotkodus 2012.10.01. 14:40:43

@imperial: igazad van! a gyerekek szüleinek kellene, hogy járjon ennyi elégtétel!

azonban a mi kományunk elveszítette azt az erkölcsi fölényt, amelyet ebben az ügyben mutatni szeretne...

valahol jereván környékén él egy örmény család is, aki szintén azon gondolkodik, hogy nekik miért nem jár elégtétel kedves családtagjuk ELŐRE MEGFONTOLT SZÁNDÉKKAL ELKÖVETETT gyilkossága után...

érzem, hogy te erkölcsös fiú vagy... mit mondanál annak a családnak? miért adta ki országunk a gyilkost?

ha ezt az összefüggést képtelen vagy felfogni, akkor nem a balliberálisokkal van baj...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.01. 14:54:34

Nem értem a problémát! Navracsicsra építeni egy cikket felesleges. Ugyanolyan megmondóbábú, mint Rogán.

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2012.10.01. 14:55:04

Persze, és a szlovák kettős állampolgársági törvényre is a több EU a megoldás? Meg a székely Mikó kollégiumra is?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.01. 14:56:53

@Kotkodus: Azért egy pici különbség szerintem van! Ha minden igaz, akkor az Azeriek megígérték, hogy leüli a büntit, csak nem tartották be. Az ír muki meg elszökött (vagy mégsem), a magyar hatóságok ügyetlenkedése miatt...

Persze az eredmény ugyanaz...

Kutchek (törölt) 2012.10.01. 14:58:53

@imperial: Szeirnted mindenki balliberrális, aki nincs fülig Orbán seggében?

2012.10.01. 15:10:31

@nemsirunk: Teljesen igazad van.

Számomra felfoghatatlan, hogy az európai politikusok - és most kivételesen ide értem a Navracsicsot is - nem tudnak lépést tartani a pontosan őáltaluk megteremtett helyzetekkel. Mivel a határok megnyíltak, teljesen természetes a vegyes házasság, azokban teljesen természetes a válás, teljesen természetes, hogy más országokban tanulunk, dolgozunk, alapítunk családot, "bűnözünk" (pl. autóbaleset), stb.

Navracsics már megint úgy tesz, mintha alapvető dolgokkal nem lenne tisztában.

Egy ideje úgy gondolom, hogy nincs is.

És nem csak ő.

És nem csak a fidesz.

Kotkodus 2012.10.01. 15:19:11

@TrueY: igazad van. van egy enyhítő (azeri ígéret), meg egy súlyosbító (magyar hatóságok töketlenkedése) körülmény a párhuzamban.

és alapvetően mindkét ügy elkerülhető lett volna, ha az érintett magyar hatóságok körültekintőbben járnak el... és ma 2 család élne a világban megtörten, de legalább a jogi elégtétel tudatában...

lehet, hogy előbb nekünk is rendet kellene tennünk a saját házunk táján, mielőtt erre másokat felszólítunk?

Kotkodus 2012.10.01. 15:31:24

@DjZoNe: pontosan ez lenne a megoldás! de addig, amíg a magyar kormány sem tartja be az eu ajánlásait (alaptörvény, médiatörvény, választási törvény, stb.), addig nem igazán van erkölcsi alapunk elvárni szomszédainktól, hogy ők viszont tartsák be azokat...

ezért lenne szükség inkább több európára, mint kevesebbre... persze ez nem egyezik jelenlegi kormányunk saját érdekeivel...

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2012.10.01. 15:33:01

@Kotkodus: naiv vagy, ha úgy gondolod, hogy nekünk bármi előnyünk is lehet az önállóságunk beáldozásából.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.10.01. 15:41:17

@Kotkodus: "és alapvetően mindkét ügy elkerülhető lett volna, ha az érintett magyar hatóságok körültekintőbben járnak el..."

Az Azeri ügyben nem tudjuk a magyar hatóságokat leszólni. Ez teljesen a Kárpátok Új Géniuszának egyszemélyi döntése volt.

"lehet, hogy előbb nekünk is rendet kellene tennünk a saját házunk táján, mielőtt erre másokat felszólítunk?"

Hát igen... Hogy is van azzal a gerendával? ;)

Kotkodus 2012.10.01. 15:54:47

@DjZoNe: egy olyan országban, ahol az állampárti múltat csak egy párt szemszögéből lehet jogilag vizsgálni, miközben a rendszert kiszolgáló ügynökök kilétét ugyanez a párt (saját érdekeire tekintettel) nem vizsgálja, önállóságunk feladása csak előnyökkel járna...

az ország, ahol a médiahatóság 1 párt képviselőiből áll, nem érett meg az önállóságra.

abban az országban, ahol a frusztrált rendőrök ártatlan járókelőket tartóztatnak le, vernek meg, mert képtelenek az igazi bűnelkövetőket elkapni, nem érett meg az igazságszolgáltatás.

egy olyan ország, amelyben gazdasági visszaélések ügyeit 50-70-90 évre titkosíthatja a nagypolitika, szintén nem érett az önállóságra és bizony - sajnos - gyámra szorul...

nem gondolom, hogy egy nevelőintézet jó hely lenne egy gyerek számára, de ha otthon a gyereket verik, meglopják, kínozzák a szülők, akkor a gyámság még mindig jobb megoldásnak tűnik...

de lehet, hogy tényleg csak naív vagyok...:)

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2012.10.01. 16:07:16

@Kotkodus: mondd, 2006-ban is így sírtál a jogtiprások miatt?

Akkor is zavart, hogy miért titkosították 80 évre a nemzetibiztonsági bizottság jegyzőkönyveit?

Akkor érdekelt, hogy milyen szél fújta le az azonosító számokat azokról, akik a kapualjban verték véresre a haza igyekvőket?

Kotkodus 2012.10.01. 16:34:35

@DjZoNe: kedves barátom! bizony szót emeltem a 2006os törvénytelenségek okán is (olvass vissza, kis szerencsével talán rálelsz) és én úgy gondolom, hogy az mszp éppoly felelős a mai helyzetért, mint a fidesz.

azt sem gondolom véletlennek, hogy pont e két párt nem teregetné ki az ügynökmúltat a széles nyílvánosság elé!

sőt továbbmegyek: észrevetted, hogy a fidesz nem igazán csukott le egy mszps politikust sem és vice versa?
észrevetted, hogy a fidesz cégek is kaptak közbeszerzési morzsákat ellenzékben és vice versa?
észrevetted, hogy az új egyfordulós választási törvény mely két pártnak kedvez a leginkább?

amikor te (bármelyik oldalon) tüntetsz, kedves barátom, ők a tv előtt pacsiznak és röhögnek rajtad! bizony ilyen egy igazi bohócforradalom...:)

DjZoNe · http://djz.hu/blog/ 2012.10.01. 16:43:51

@Kotkodus: A fentiekben egyetértünk. Ugyanakkor mindkét párt erősen européer. Így nem egészen világos, hogy miért is kellene igenelnünk az uniót, ha ők is azt teszik?

Sőt, a legutóbbi Senkiházy, vagy éppen Gyurcsány féle Inforádiós interjúban mindketten az EU még mélyebb integrációja, és az önrendelkezés feladása mellett lengettek zászlót.

Kotkodus 2012.10.01. 17:46:01

@DjZoNe: aki éppen ellenzékben van az mindig jobban kiabál "igazságért".

a fidesz is eu parlament elé vitte a 2006os "tömegbelövést", pedig ny.európában havonta vannak ennél sokkal komolyabb atrocitásokkal (és túlkapásokkal) járó tüntetések. ma pedig nem igazán örül az eu bizottságok, a velencei bizottság, az eu-parlament kéretlen tanácsainak. kérdezz meg ma egy fidesz-hívőt, hogy européer-e a fidesz!

talán az mszp "européerebb", mert őket talán kevésbé motiválja a hatalom, mint a pénz. és pénzt lehet az eu játékszabályai mellett is "csinálni", azonban a hatalomkoncentrációt nem szereti az eu kultúrája (az enyém sem!).

és - ugyan arra odafigyelnek, hogy a másik ne haljon éhen ellenzékben - egyszerre nem tudnak mindketten "bulizni"...

végül - szerintem - az eu integráció mélyítése nem járna az "önrendelkezésünk feladásával", legalábbis biztos nem az egyéni önrendelkezésünk feladásával. ami felett ma rendelkezem magánemberként a felett továbbra is rendelkezhetnék; csak onnatól az eu szavatolná azt.
ha a jelenlegi alaptörvényünk magántulajdont érintő passzusait, médiahatóságunkat, mai áfa-szintünket, egyéb fogyasztási adóinkat, törvénykezésünket, szétrabolt elmúl 22 évünket, stb. nézem, akkor én jobban örülnék egy egységes eu-s szabályozásnak inkább.
kevés dologban van teljes önrendelkezésünk igazából az eu-n belül, de - ahogy azokkal jelenleg élünk - én most úgy látom, hogy ennél rosszabb sajnos nem lehet...
és amíg nem növünk az eu átlag fölé gazdaságilag (amihez kb. fél ázsiát kellene csatolni...), addig még csak attól sem kell tartani, hogy nettó befizetők leszünk...

én ezért örülnék - országom érdekeit szem előtt tartó polgárként - "több európának"... de persze lehet, hogy tévedek...
süti beállítások módosítása